Klumme

Klumme: Årets smukkeste aften

Der er mange – rigtig mange – gode grunde til at glædes ved at komme fra Haderslev kommune.
Sådan på papiret er vi en kedelig gennemsnitskommune. Meget præcist endda. Haderslev er nemlig en såkaldt ‘en procents kommune’. Vi udgør én procent af Danmarks befolkning, ca ‘en procent af uddannelsespladserne, ca én procent af plejehjemspladserne og så videre.
Men der er dage – mange dage – hvor vi ikke er gennemsnitlige og slet ikke kedelige.
Når SMUK marcherer i gaderne hver fredag. Når heltene fra 9. april 1940 mindes – eller de fra første verdenskrig. Når byen tager imod turister og egne borgere i de historiske gader. Når det handler om Haderslevs rolle under reformationen og når vi – år efter år – leverer verdens største og smukkeste Stafet for Livet. Bare for at nævne nogle.

I aften er dog den smukkeste af dem alle. På den aften hvor danskere over hele landet – for 73 år siden – flåede mørklægningsgardinerne ned og placerede lys i vinduerne. På denne aften mødes måske 10.000 mennesker i den ydre kasernegård på Haderslev kaserne for at fejre lyset.
Undervejs til kasernen spadserer man igennem byens gader, hvor traditionen med lys i vinduerne er holdt stolt i hævd. Hundredevis af mennesker deltager i det store fakkeltog, og bringer på denne måde lyset med sig. Og det hele er anført af ‘Den store tappenstrej’. En deling soldater, anført af musikkorpset, som marcherer gennem byen og ‘trækker folk med tilbage’. I gamle dage måtte disse soldater ‘slå en tap’ i øltønderne på værtshusene og fordrukne soldater skulle hives med tilbage på kasernen. I aften går man med – ædru og i god orden’.

Vejrguderne er traditionen tro flinke ved Haderslevs lysfest og sådan bliver det også i aften. En smuk og stille maj aften, som indledes med fredsbudskabet. “Her er London….” Det risler koldt ned at ryggen hver gang man hører det. Også selv om man er født mange år efter den store krig. Lige så rørt bliver man når der synges “Det haver så nyeligen regnet” I denne kulisse forstår man indholdet bedst.

For et par år siden stod jeg nabo til en lille flok tysksindede sønderjyder, som var lige så rørte som jeg. Og det var dejligt. Den fjerde maj fejres freden og lyset. Og efter 1945 har vi – Danmark og Tyskland – sammen skabt en grænse og et samvær, som man rejser til fra fjerne egne for at studere.

Lysfesten i Haderslev gøres blot endnu mere fantastisk – og nærværende – med et magisk lysshow fra WeCreateMagic, spændende talere og det store sikkerhedspolitiske topmøde, hvor alle kan komme og være med.

Hvert år – den 4. maj – er jeg pavestolt og dybt taknemmelig for at komme fra Haderslev kommune.