Klumme

Klumme: Lysfest sammen – hver for sig

Én af mange ting, som os der bor i Haderslev kommune, kan være stolte af er vores lysfest.
En 4. maj, hvor op imod 10.000 mennesker deltager i arrangementet, som omfatter et gigantisk fakkeloptog, en stor militær parade (Den store ‘Tappenstreg’) og en mageløs aften i den ydre kasernegård. En aften, som indledes med frihedsbudskabet, som rummer smukke fællessange og en god festtaler. Og igen de seneste år og en smuk og tankevækkende skildring malet på kasernens enorme facade af utallige projektorer. Dygtigt skabt af ‘We Create Magic’.
Og når man bevæger sig igennem byens kerne, forbi den gamle politigård og hen til kasernen, ser man overalt lys i vinduerne. Der er huse i Haderslev, hvor det er et krav i lejekontrakten at der skal lys i vinduerne den 4. maj.
Det smukke ved lysfesten er, at den ikke så meget handler om de ‘fem forbandede år’, som den handler og fred, frihed og lys. Og derfor kan man lige så godt stå ved siden af én person med dansk- som tysk ophav. Dette er en fest vi har sammen og som understreger hvorledes vi har forandret krig og had til godt naboskab.
Det kan godt være at alverdens storbyer har alle mulige fantastiske ting. Men kun Haderslev har denne rørende og hjertevarme fest, som på en nutidig og vedkommende måde markerer noget, som skete for 75 år siden.
Men festen er aflyst i år. En ny fælles fjende har invaderet landet. Det gøre ikke behovet for lysfesten mindre – tvært imod. Nu skal vi lade lyset give håb – også for en god fremtid. Så selv om vi ikke kan mødes på kasernen, så kan vi godt fejre lysfesten hjemme hos os selv. Med lys i vinduerne.
Filmen her er fra Haderslev Lysfest 2015 (foto: Haderslev kommune)