Debat

Klumme: Hurra for Dannebrog

Jeg hørte en gang en sød historie. Den blev fortalt – med en anelse tysk accent – af en mand, som er en meget aktiv person i det tyske mindretal. Han fortalte, at hans lille datter stod for at skulle holde fødselsdag.
‘Jeg vil have lys, balloner, kage og masser af flag,” lød det fra afkommet. Og det blev sagt med forventningens glans i øjnene.
‘Selvfølgelig,” sagde forældrene og sagerne blev indkøbt. Lys, balloner, kager og en hel del flag. Altså de flag med tre tværstriber, som det sig hør og bør i Tyskland. Det var datteren ikke tilfreds med:
“Neeeeej far! Det skal da være fødselsdagsflag!” lød protesten. Og så måtte der indkøbes dannebrogsflag til festdagen.

Det er sådan noget Dannebrog kan. Det kan bruges til fødselsdag, landskampe, højtider og en masse andre ting. Det er også politiske partier, som synes at de kan tillade sig at bruge Dannebrog som deres logo – og på den måde ‘slå plat’ på danskheden. Men sådan er det. Dannebrog kan så meget og det skal vi være stolte af.

F16 i ‘Dannebrogstøj’ – foto: Forsvarets facebookside

I dag er det 800 år siden, at Kong Waldemar fik flaget i hovedet et sted i Estland. Det bliver behørigt fejret i Estland og herhjemme. Lokalt har vi fået et F16 fly med de rød hvide farver – hurra for det. Og måske er det snyd, men jeg synes at de ca 150 skydebrødre, som altid bruger ‘Waldemarsdag’ til deres flotte parade gennem byen, så ekstra flotte og festlige ud i dag.

Haderslevs festklædte skydebrødre. Foto: Peter Rasmussen

Vi skal være glade for vort flag, og bruge det godt og flittigt. Vi skal værne om det og være stolte af det. Og i dag fejrer vi så dets fødselsdag. Skål og tillykke du gamle!