Jesper Petersen (t.v.) og Henrik Dam Kristensen ved den historiske afstemningsplakat. Foto: Pressefoto
Jesper Petersen (t.v.) og Henrik Dam Kristensen ved den historiske afstemningsplakat. Foto: Pressefoto
Genforening 2020

Afstemningsplakat fra Øsby på Borgen

Historie Haderslev bragte i maj en unik, håndmalet afstemningsplakat til Christiansborg – hvor den fik en placering ved Folketingssalen. Afstemningsplakaten indgår i Folketingets udstilling om Genforeningen 1920.

Afstemningsplakaten modtog Øsby Lokalhistoriske Arkiv i begyndelsen af 1990’erne – og overgik til Historie Haderslev, da lokalarkivet lukkede for 10 år siden.

Afstemningsplakaten hang i Hyrup Forsamlingshus ved Haderslev på afstemningsdagen den 10. februar 1920. Den gengiver den nordslesvigske Vælgerforenings valgopråb, som greve O. D. Schack havde udformet det.
’Så endelig oprandt dagen, den 10. februar 1920, afstemningsdagen. Den oprandt med regn og storm, så vort ældgamle Dannebrog, første gang det igen vajede i Sønderjylland, smældede i vinden og blev flosset i kanterne og fik en god indvielse efter den lange, lange ventetid.” Udtalte gårdejer Martin Simonsen, Flovt ved Haderslev. Det var Simonsen, der i 1920 tog valgopråbet til sig og derved fik sikret et historisk vidnesbyrd fra Afstemningsdagen den 10. februar 1920.

Afstemningsplakaten han ses i Folketinget året ud, hvorefter den kommer retur til Historie Haderslev.
”Vi er beæret over, at dette unikke valgopråb, får plads på Christiansborg – og ikke mindst ved Folketingssalen. Afstemningen i 1. og 2. Zone byggede på demokratiske principper og selvbestemmelse”, siger arkiv- og museumschef Bent Vedsted Rønne.

Medlem af Folketinget, politisk ordfører for Socialdemokratiet, Jesper Petersen siger:
”Jeg har været meget optaget af jubilæet for Genforeningen, og bidraget til opmærksomhed omkring det. Det er en afgørende begivenhed i Danmarks historie og selvfølgelig ekstra betydningsfuld for vi sønderjyder. Da jeg så den her imponerende og helt unikke genstand, som det håndmalede valgopråb fra afstemningsdagen i Hyrup Forsamlingshus er, fik jeg den idé, at når Haderslev Kommune var færdige med at udstille opråbet, så var det da synd, hvis det bare skulle rulles sammen og tilbage på det arkiv, hvor det har ligget ubemærket så længe. Og vi har højt til loftet på Christiansborg, det kunne sagtens hænge her.

Så jeg formidlede kontakt mellem Haderslev Kommunes arkivchef, Bent Vedsted Rønne, og Folketingets sekretariat, som heldigvis var med på idéen. Nu er der lavet en udlånsaftale, opråbet er monteret og beskyttet på en særlig måde. Her en uge før 15. juni blev det hængt op på gangen ved siden af Folketingssalen et sted uden direkte sollys på det. Det er et flot syn som del af Folketingets udsmykning med tråde til Sønderjylland og Genforeningen”.
Afstemningsresultatet i Øsby Sogn, hvor Hyrup ligger: For Danmark 1.183 (84,4%), For Tyskland 111 (7,9%). Stemte ikke 108 (7,7%).