Byporten Nørreport genopføres Foto: Haderslev Kommune
Byporten Nørreport genopføres Foto: Haderslev Kommune
Haderslev

Haderslev Kommune genopfører Nørreport

Billedkunstneren Ole Videbæks værk, Nørreport, genopføres af Haderslev Kommune. Arbejdet starter i denne uge, og værket skal efter planen stå færdigt når Tour de France-feltet kører gennem Haderslev Kommune den 3. juli 2022.

I 2019 indviede Haderslev Kommune den nye rundkørsel i krydset mellem Christian X’s Vej og Omkørselsvejen. Rundkørslen har forbedret både trafiksikkerhed og trafikafvikling i krydset, hvor der hver dag passerer mere end 12.000 køretøjer.

Siden arbejdet begyndte i 2018 har Haderslev Kommune haft planer om at genopføre den byport, Nørreport, der måtte nedtages ved indkørslen til Haderslev fra nord for at gøre plads til rundkørslen. Det arbejde starter nu i denne uge, så byporten og rundkørslen kan tage sig flot ud, når Tour de France-feltet kører gennem kommunen den 3. juli 2022.
”Vi er i udvalget enige om, at Ole Videbæks kunstværk skal genopføres i rundkørslen, så den får en markant og synlig placering ved indkørslen til byen. Nørreport er en del af et samlet kunstværk på tre byporte ved indfaldsvejene til Haderslev, og det kunstværk bliver nu igen fuldendt, når vi genopfører den tredje byport i rundkørslen”, siger Carsten Leth Schmidt, der er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev Kommune.

Det samlede kunstværk består af Sønderport ved Vilstrupvej, Vesterport ved Ribe Landevej og Nørreport ved den nordlige indkørsel til Haderslev. Byportene blev opført i 1992 i forbindelse med byens 700 års jubilæum. Kunstneren bag, Ole Videbæk fra Ribe, har været involveret i arbejdet med den nye placering og udvælgelsen af nye sten til værket.
”Da vi tog byporten ned i 2018, forsøgte vi at bevare de gamle klinker, men det har vist sig, at de kan ikke genanvendes, da vi ikke kan skille dem ad. Derudover vil en genopbygning i klinker tage lang tid, fordi hærdetiden er længere end for mursten. Derfor opfører vi nu byporten i gule mursten efter aftale med kunstneren, der har deltaget i udvælgelsen af stenene”, siger Maiken Henningsen, der er projektleder i Haderslev Kommune og har stået i spidsen for anlægsarbejdet med rundkørslen.

Rundt om byporten planter Haderslev Kommune hækplanten potentilla, der er en hårdfør plante med gule blomster, der skal spille godt op mod den gule byport.
”Byporten og beplantningen bliver en flot velkomst til Haderslev by, når man kommer fra nord, ikke bare til Tour de France men også mange år fremover, og jeg glæder mig til, det færdige resultat står klar, inden vi tager imod gæster fra hele verden 3. juli”, siger Carsten Leth Schmidt.

Arbejdet er gået i gang i starten af denne uge. Det kommer ikke til at påvirke trafikken væsentligt, men Haderslev Kommune opfordrer alle til at køre forsigtigt og tage ekstra hensyn til de folk, der arbejder i rundkørslen.