Fyrværkeri set fra Haderslev Dampark Foto: René Holm
Fyrværkeri set fra Haderslev Dampark Foto: René Holm
112 nyheder

Politiet appellerer til at forældre taler med deres børn og unge om fyrværkeri

syd- og Sønderjyllands Politi har øget patruljeringen i weekenden for at få genskabt roen og trygheden i Aabenraa midtby efter mange anmeldelser om affyring af kanonslag. Den målrettede indsats har ført til flere sigtelser.
Syd- og Sønderjyllands Politi har de seneste uger modtaget adskillige anmeldelser om affyring af kanonslag i Aabenraa.

Hændelserne har været centreret omkring området ved Madevej/Multibanen i midtbyen.

Øget patruljering
Politiet har senest øget sin patruljering i weekenden for at få genskabt roen og trygheden i området. Og den målrettede indsats har ført til fire sigtelser for besiddelse/affyring af ulovligt fyrværkeri, en sigtelse for vold mod polititjenestemand, 22 sigtelser for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen samt sigtelser for overtrædelse af COVID-forsamlingsforbuddet og overtrædelse af færdselsloven (se faktaboks i bunden af teksten).
Store børn og unge
De sigtede er primært store børn og unge fra Aabenraa, men også fra andre byer i Sønderjylland.

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed opfordrer på baggrund af de mange anmeldelser og sigtelser forældrene til at tale med deres børn og unge om, at ulovligt fyrværkeri er no-go.

“Politiet ser alvorligt på situationen. Og vi opfordrer kraftigt alle forældre til, at de indskærper over for deres børn og unge, at ulovligt fyrværkeri dels er farligt, dels kan betyde en plet på straffeattesten, som kan koste drømmejobbet”, siger Chr. Østergård.

Også fokus på forebyggelse
Han fremhæver i denne sammenhæng, at politiets indsats mod det ulovlige fyrværkeri er to-delt. Dels fortsætter den øgede patruljering og øvrige målrettede indsats i forhold til at få opklaret hændelserne, dels samarbejder politiet med blandt andet Aabenraa Kommune på det forebyggende område.

“De personer, der affyrer det ulovlige fyrværkeri, betragter uden tvivl bragene som banale drengestreger. Men de skal være klar over, at borgerne, der anmeldeler hændelserne, og myndighederne ikke opfatter bragene på samme milde måde. Fyrværkeri er farligt og kan være skyld i hærværk og i værste fald alvorlige kvæstelser. Og overtrædelse af fyrværkeriloven kan i yderste konsekvens betyde frihedsstraf”, understreger vicepolitiinspektøren.

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer desuden til, at borgere, der har viden om salg eller besiddelse af ulovligt fyrværkeri, kontakter Politiets Servicecenter på telefon 1-1-4.

Weekendens sigtelser
Sigtelser som følge af politiets aktuelle indsats mod ulovligt fyrværkeri i Aabenraa i weekenden:

4 personer er sigtet for besiddelse/afskydning af ulovligt fyrværkeri.
22 personer er sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen (ikke efterkomme politiets anvisninger om at forlade stedet/sikring af den offentlige orden, heraf har to været anholdt).
1 person er sigtet for overtrædelse af straffelovens § 119, vold mod polititjenestemand. Personen har været anholdt.
Alt i alt har politiet beslaglagt knapt 4.000 kanonslag.
19 personer er sigtet for overtrædelse af COVID-forsamlingsforbuddet.
10 personer er sigtet for en række overtrædelser af færdselsloven.