Foreninger

Vi er vokset op med Vojens Høtte

For mange mennesker, som har deres opvækst – eller blot deres dagligdag – i Vojens, har Høtten altid været en del af byens liv.
Hvis man har en lidt ældre fødselsattest, kan man måske endda huske da Høtten blev født. For os andre skal der et besøg i arkiverne til.

Lokalhistorisk Forening for Vojens og Omegn har styr på Vojens’ historie, også når det gælder Sønderjyllands Sjoveste Byfest, som høtten bliver kaldt. Og et kig på den fantastiske webside www.vojensbilleder.dk byder på en masse skønne vidnesbyrd om en svunden tid.
Da høtten blev født var det som en afløser for ‘Fagenes Fest’ – en byfest, som var bygget op omkring byens håndværkere og landmænd. En fest, som havde et optog, hvor man på kreativ vis gjorde reklame for sig selv og sit fag.

Med byens store fodboldklub som tovholder, fik stationsbyen en ny fest og det blev i vikingernes tegn. Festen fik en viking som logo og ‘en af de helt store aktiviteter i festen var de såkaldte ‘gudespil’ – et friluftspil, som hentede sine handlinger i vikingetiden.

Navnet, Høtte, betyder fest og gang i den. Man kan sige: “Der er en vældig høtte” – altså der er rigtig meget gang i den.

Igennem en masse år voksede Høtten og manghe af de begivenheder, som skulle blive de store traditioner kom til. I begyndelsen var der gudespil, siden kom ‘Visevershuset’ og en lokal revy/cabaret til. Og Høtten fik sin pigefrokost – en aktivitet, som flere gange har placeret Vojens Høtte i Guiness Book of Records.

Midt i 1990’erne tog folkene bag Vojens Høtte en dyb indånding og lancerede en musikfestival, Høtte Rock. Stedet var Vojens Speedwaycenter og ved den første Høtterock var hovednavnet Dr. Hook og blandt andre navne kan nævnes Shu-bi-dua. Også kæmpenavnet Aqua skullle havde været på scenen i Vojens. Som konferencier havde Høtte komitéen hentet den nye gulddreng i dansk underholdning, Casper Christensen, som lagde Danmark ned med sit show, ‘Husk lige tandbørsten’.

Det blev kun til få Høtte Rock’er. Risikoen var flor stor, vurderede man i Vojens BI. Så man blev ved det sikre – Sønderjyllands Sjoveste Byfest, som høtten blev kendt som.

I de senere år har der været lidt tvivl om høttens fremtid. Det er blevet svært og dyrt at afholde en byfest, og det er meningen at byfesten skal være en støtteaktivitet for fodboldklubben – ikke modsat.

I år fejrer vi høtte nummer 50. Høtten har været en del af vores liv i et halvt århundrede. Om det kommer til at være lige sådan i fremtiden, må tiden vise.

Huskl at du kan se en masse sjove og festlige billeder fra alle årenes høtte-fester på www.vojensbilleder.dk

Da Vojens fik sin Høtte, fik byen også sine Gudespil. Her i 1971. Foto: www.vojensbilleder.dk, udlånt af Danske Bank
Festligt høtte-øjeblik fra 1972. Foto: www.vojensbilleder.dk / Lokalhistorisk Forening for Vojens og Omegn