Foreninger

Høtten er en vigtig del af Vojens’ dna

Der ligger et kolossalt stykke frivilligt arbejde bag Vojens Høtte. Men det er også vigtigt, for Vojens vil ikke være det samme uden.

Hvis man kigger lidt tilbage i tiden, så kunne Vojens’ byfest tiltrække sig tusindvis af deltagere til mange af sine aktiviteter. Mange tænker stadig tilbage på de legendariske Lars Lilholt koncerter og 60’er Rock, hvor der var imellem 1500 og 2000 mennesker i det store telt. Også Pigefrokosten har haft helt op til næsten 1000 deltagere.
Tilbage i 1980’erne og 1990’erne var hele Vojens plastret til med butikker, som blev drevet af ihærdige iværksættere. Det var før internettet og før de massive fyringer på Brdr. Gram og slagteriet. Så der var mange skuldre til at bære.

I dag er antallet et helt andet, og langt fra alle butikker bestemmer selv, hvad de vil støtte op om. Det er ikke en situation som Vojens står alene med, tværtimod. Men det gør byfestens liv usikkert. Nu er der nemliug slet ikke det samme antal skuldre til at løfte opgaven. Og der er lagt ekstra pres på arrangør-foreningen VBI samt de frivillige bag festen.

Heldigvis er det sportsfolk, som sidder i Vojens BIs ledelse og sportsfolk er vant til at kæmpe. Så derfor har Vojens stadig sin byfest – heldigvis.

Høtten er vigtig for Vojens. På samme måde som Vojens Ishockey Klub er det – og speedwaycenteret er. Det er en del af vores dna, og det er det, som gør det særligt at bo i Vojens. Uden høtte, ishockey og speedway bliver Vojens mere ‘ligegyldig’, mere farveløs og mere trist. Høtte er så vigtig en del af vores dna, at vi må kæmpe for den. Årets høtte er nummer 50 i rækken, så der er rødder meget langt nede i vores sønderjyske muld. Om festen også har styrken til at overleve må fremtiden vise. Las os kæmpe for det!

Fotokollage fra den absolutte høtte-fødsel. Billederne her er fra 1970. Foto: www.vojensbilleder.dk / Lokalhistorisk Forening for Vojens og Omegn.
Festlige billeder fra den gang da høtten var ung. Her en gruppe friske piger fra Høtten i 1972. Foto: www.vojensbilleder.dk / Udlånt af Danske Bank
Vikinger var der mange af da Høtten var ung. Her en flok i Østergade. Foto: www.vojensbilleder.dk / Udlånt af Danske Bank