Klumme

Klumme: Flyt dig idiot! Jeg skal frem!

Klumme: Når man bevæger sig rundt i den danske trafik, får man ind imellem nogle positive og hjertevarme oplevelser. Trafikanter, som hjælper hinanden – holder tilbage, giver tegn, kører hensynsfuldt.
Det giver sådan en dejlig følelse at opleve. Respekt og hensynsfuldhed. Hvor er det rart at være en del af et folk, som rummer disse gode værdier.

Men man får også andre oplevelser i trafikken. Hensynsløs kørsel, råben og skrigen af hinanden når trafikken ikke flytter sig, som man gerne vil have. Og én ting er sikker: Det er altid de andre som er idioter, selvom man lige selv har udstillet sig for hele verden som den fuldendte idiot – med hovedet, armen og den udstrakte finger helt ude af vinduet.

Man har netop offentliggjort resultatet af en undersøgelse iblandt landets 20.000 skolepatrulje elever, som viser at hver tredje har oplevet at blive chikaneret, truet, bebrejdet og skældt ud, når de passer deres ulønnede, frivillige arbejde i al slags vejr.

Helt ærlig. Hvis man møder en skolepatrulje, så er det fordi man kører tæt på skole i sin bil. Er det så ikke normalt, at man tager hensyn og er særligt påpasselig? Eller er det virkelig så vigtigt for Gud, Konge og Fædreland, at man skal nå på kontoret til tiden? Også denne dag, hvor man åbenbart er kørt hjemmefra i så ringe tid, at man skal drøne forbi en skole? Eller er forklaringen måske endda, at man kører så tæt på skolen fordi man skal sætte sine egne unger af? Unger, som kan komme sikkert det sidste stykke vej ind til skolen fordi 20.000 børn vælger at stå tidligere op – hver dag i al slags vejr – for at stille sig op på skolevejen og gøre denne sikker for de mindste trafikanter. Vel at mærke uden nogen form for løn.

Man kan sige og mene hvad man vil om dansk trafikkultur. Men når man giver skolepatruljen fingeren, råber efter de børn, som laver arbejdet eller ligerem kører hurtigt tæt forbi for at skræmme. Så skraber man bunden af bunden.
Der varsles øget fokus fra såvel organisationerne bag skolepatruljerne som fra politiet. Og hurra for det. Men dette problem kalder på selvjustits. Vi må som trafikanter tage os sammen. Ikke bare hvor der står skolepatruljer men i det hele taget.