Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/
112 nyheder

Giver du skolepatruljen fingeren?

Hver tredje skolepatruljeelev har oplevet ubehagelige episoder med trafikanter, når eleverne vil hjælpe de mindste børn over skolevejen. Det er især bilisterne, der skaber problemer. Nu vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring hjælpe skolepatruljerne med at håndtere de utålmodige trafikanter.

Uanset om det regner, stormer eller kulden bider, så står elever fra landets skolepatruljer dag efter dag på skolevejene i deres refleksgule veste for at hjælpe alle skolebørn sikkert over vejen og gennem den ofte hektiske trafik, der er omkring skolerne.
Et klart flertal af eleverne i skolepatruljerne synes, at det er en vigtig opgave de udfører, ligesom de føler sig gode til det og overvejende er trygge ved opgaven. Det viser en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring blandt 987 skolepatruljeelever i hele landet.
Men undersøgelsen viser også, at det ikke altid er lutter smil og venlighed, som skolepatruljerne møder fra trafikanterne. Hver tredje (33 %) elev i en af landets skolepatruljer har inden for det sidste år oplevet ubehagelige episoder, hvor de bl.a. er blevet råbt ad eller fået fingeren af fx bilister.
– Det er langt ude, at nogle voksne ikke kan styre sig og vise skolepatruljerne den respekt, som de fortjener. Eleverne yder en frivillig indsats, så alle børn kommer sikkert og trygt gennem trafikken. Det virker meget voldsomt på et barn at blive råbt ad af en voksen, fordi en bilist ikke kan vente de få sekunder, det tager at hjælpe skolernes mindste børn over vejen, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

Vis respekt for skolepatruljen
En del af lærerne på landets skoler kan også genkende billedet med voksne trafikanter, der ikke viser nok hensyn på skolevejene. I marts måned har Lærerstandens Brandforsikring spurgt 761 lærere og forældre blandt deres medlemmer i hele landet, om de oplever, at trafikanterne viser hensyn til de børn, der går eller cykler i skole. 20 % svarer, at trafikanterne slet ikke eller i mindre grad viser hensyn til børnene.
For at løse problemet vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring over de næste tre år sætte ind med en kampagne, der skal minde trafikanterne om, at de skal vise hensyn til børn og skolepatruljerne, og at det er vigtigt, at man følger skolepatruljernes anvisninger, når man møder dem i trafikken.
Desuden vil Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring via undervisning hjælpe med at klæde eleverne i skolepatruljerne bedre på, så de ved, hvad man skal gøre, når man møder en utålmodig trafikant.
– Mange elever er glade for at være med i skolepatruljerne, og sådan skal det blive ved med at være. Deres indsats fortjener den største respekt fra os alle, der færdes i trafikken. Derfor er det oplagt, at vi sætter fokus på respekten fra de øvrige trafikanter og samtidig klæder skolepatruljerne på, så de ved, at når en utålmodig bilist hidser sig op, så har det intet med skolepatruljen at gøre, men fordi bilisten selv er træt, presset eller stresset, siger Mikkel Klausen, CSR-chef i Lærerstandens Brandforsikring.

Politi vil holde øje med bilister
Politiet vil også have fokus på problemet, når politikredsene er på kontrol på skolevejene, så voksne bilister og cyklister på den måde bliver mindet om, at de både skal overholde færdselsreglerne og udvise særligt hensyn overfor børn og skolepatruljer i trafikken.
– Det er vigtigt at køre hensynsfuldt på vejene omkring skolerne, hvor tusindvis af børn færdes hver dag. Vi stopper desværre alt for ofte bilister, der ikke overholder færdselsreglerne, når de kører på skolevejene. Det er noget, som vi fortsat vil have fokus på, så alle børn færdes trygt og sikkert på skolevejene, og skolepatruljerne kan passe deres arbejde uden at blive generet af utålmodige bilister, siger Arne Martinsen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Gode råd: Hjælp skolepatruljerne med at passe på de andre børn, ved at:
Følge skolepatruljernes anvisninger.
Sænke farten på skolevejene.
Vær ekstra opmærksom på alle trafikanter på skolevejene.
Giv et smil til skolepatruljerne – det fortjener de.

 

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered”]Fakta: Undersøgelse blandt skolepatruljeelever:
Rådet for Sikker Trafik og Lærerstandens Brandforsikring har i 2017 gennemført en undersøgelse blandt 987 elever, der er med i en skolepatrulje. Eleverne er blevet spurgt: ”Har du oplevet en ubehagelig situation, da du var skolepatrulje (f.eks. at en råbte ad dig eller ”gav dig fingeren” – sæt gerne flere kryds)?”. Herunder kan man se svarene:
Nej: 56 %
Ja, med en bilist: 21 %
Ja, med en cyklist: 10 %
Ja, med en fodgænger: 7 %
Ja, med en anden trafikant: 3 %
Ved ikke/husker ikke: 12 %

Eksempler på ubehagelige episoder, som skolepatruljeeleverne har oplevet:
– Bilist kørte over vejen, selv om vi gjorde tegn til, at han skulle stoppe.
– Der var en bilist, der gav os fuck-fingeren.
– Der kom en bil med høj fart, som bremsede hårdt op lige foran mig. Bilisten råber at jeg skal flytte mig og giver mig fingeren.
– Cyklist kørte ind i min arm og sagde ”Jeg har ikke tid til det her pjat”.
– Der var en cyklist, der råbte ad mig.

Fakta om skolepatruljerne:
Skolepatruljeordningen blev første gang indført i 1949.
I Danmark er der knap 20.000 skolepatruljeelever.
Det er eleverne i 5.-7. klasse, der er skolepatruljer.
En skolepatrulje arbejder hver morgen, og eleverne møder tidligere end alle de andre elever.
Skolepatruljerne arbejder frivilligt og ulønnet.[/otw_shortcode_info_box]