Haderslev Rådhus Foto: Pressefoto
Haderslev Rådhus Foto: Pressefoto
Nyheder

Haderslev Kommune vil bruge netværk når børn anbringes

Børn klarer sig generelt bedre, hvis de bliver anbragt inden for deres netværk, når de skal i familiepleje. I Haderslev Kommune ligger man i toppen på landsplan hvad angår antallet at anbringelser inden for netværket, men udviklingen er stagneret. Derfor sætter Socialudvalget i Haderslev Kommune nu gang i nye initiativer, der skal øge indsatsen med at inddrage netværket i anbringelsessager.

Bedre kontakt til øvrig familie, færre psykiske problemer og en oplevelse af at anbringelsen er mindre indgribende. Det er nogle af de fordele, forskningen viser, der er ved de såkaldte netværksanbringelser, hvor anbragte børn kommer i familiepleje ved familie eller andre i netværket.

I Haderslev Kommune er det en praksis, der anvendes i udstrakt grad, men nu vil man blive endnu bedre til at bruge netværksinddragende metoder i flere sammenhænge.
”Vi ved, at det kommer børnene til gode, når vi inddrager netværket. De klarer sig ganske enkelt bedre i fremtiden, blandt andet fordi netværket kan blive en støtte på lang sigt i livet, når barnet får en tættere tilknytning til dem”, siger Marie Skødt, der er formand for Socialudvalget i Haderslev Kommune.

Derfor har Haderslev Kommune nu lavet en plan for, hvordan man kan blive endnu bedre til at inddrage netværket omkring barnet, der betyder, at der skal ansættes fire nye medarbejdere i henholdsvis Familierådgivningen og Familiehuset.
”Hvis vi skal lykkes med den her tilgang, så skal der også være medarbejdere, der kan løfte opgaven. Vi ser det som en investering i fremtiden, som betaler sig, fordi de børn, der skal anbringes, får et meget bedre liv”, siger Lene Bitsch Bierbaum, næstformand i Socialudvalget.

Inddragelse af netværket skal altid komme først
Udover at selve anbringelsen så vidt muligt gerne skal ske i netværket, så er familierådslagning, hvor barnet og alle omkring det inddrages i at finde løsninger, også en del af vejen frem.
”Allerede ved første møde med kommunen skal vi bruge familierådslagning, hvor vi sammen med barnet og de voksne, der er omkring det, sammen skal finde de mest optimale løsninger, for det skaber større tillid og giver en bedre motivation for at løse problemerne omkring barnet sammen”, siger Lene Bitsch Bierbaum.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til sager, hvor der skal fastsættes samvær, hvor familierådslagning og inddragelse af netværket også giver bedre og mere langsigtede løsninger for barnet.
”Jeg er rigtig glad for, at vi i Socialudvalget er blevet enige om at prioritere det her område, for jeg er sikker på, at det kommer alle til gode i det lange løb – ikke mindst børnene”, siger Marie Skødt.