Modelfoto: Pressfoto
Modelfoto: Pressfoto
Nyheder

Gangtræning skal øge mobilitet og livskvalitet

Superviseret gangtræning kan være med til at hjælpe de borgere, der lider af åreforsnævring i benene. Træningen kan øge mobiliteten og være med til at forbedre livskvaliteten og samtidig mindske antallet af amputationer. De første kan deltage fra oktober.

”Vil du med ud at gå, igen?” Sådan lyder opfordringen i et nyt tilbud til borgere, der lider af åreforsnævnring i benene. Gangtræning har nemlig vist sig at være en effektiv måde at hjælpe borgere med åreforsnævring.
”Nogle har glæde af en operation, men en stor del vil opleve, at superviseret gangtræning kan hjælpe dem. Gangtræning kan være med til at skabe blodomløb i benene og dermed også øget mobilitet. Man vil simpelthen opleve, at man kan gå længere”, siger Anita Arvad Laustsen, teamleder i Træning og Rehabilitering.
Gangtræningen foregår ved, at deltagerne træner på et løbebånd et par gange om ugen samt én gang udendørs i op til 12 uger. Træningen indledes med en sundhedssamtale, ligesom der også efter forløbet bliver fulgt op med samtaler for at holde hjemmetræningen ved lige.
”Der er stærk evidens for, at superviseret gangtræning hjælper, og udover at øge gangdistancen oplever deltagerne også en øget livskvalitet, da man simpelthen bliver i stand til at klare flere dagligdags gøremål”, siger Anita Arvad Laustsen. Tilbudet udspringer af gode erfaringer, som Fredericia Kommune har med et lignende træningstilbud og et godt tvær-sektorielt samarbejde med regionen.
Den superviserede gangtræning, og projektet som helhed handler også om at bidrage til en reduktion i antallet af amputationer. Amputationerne er en bekostelig affære og medfører ofte langvarige og komplekse genoptræningsforløb samt typisk en forringelse af livskvalitet hos den enkelte borger.
Træning og Rehablitetering tilbyde superviseret gangtræning fra oktober.
Borgerne kan komme med til træningen enten via sygehuset, egen læge, samarbejdspartnere i kommunen og endelig kan man også selv rette henvendelse.
Projektet er forankret i Træning og Rehabilitering, hvor fysioterapeuter vil stå for de ugentlige træninger.

Udover gangtræning kan rygestop og kostændring også forebygge, at sygdommen udvikler sig, og derfor sker træningen i tæt samarbejde med sundhedskonsulenter fra Sundhedssamarbejde og Forebyggelse.
Åreforsnævring i benene
Åreforsnævring i benene (claudicatio intermittens) er en forsnævring i de pulsårer, som forsyner benene med blod og ilt.
På landsplan anslås det, at det, at 100.000 har åreforsnævring i benene. Det svarer til, at der i Haderslev Kommune findes ca. 1.000 borgere med diagnosen.
Åreforsnævring i benene kaldes også for vindueskiggersyndrom, fordi folk med åreforsnævnring typisk ikke kan gå særligt langt på grund af smerter og derfor hyppigt må stoppe op under gåtur.