Debat

Debat: Samfundets samlede velstand

Stefan Bøgh, Slotsgade 27 i Haderslev, skriver dette indlæg:

 

Politikerne disponerer kun over 1/3 af samfundets samlede velstand. Det besynderlige er, at vi kun taler, skriver og debatterer om denne 1/3 del. Generelt er opfattelsen, at det er de eneste penge, vi råder over. Der er langt mere at komme efter. Det er et offentligt accepteret tabu at nævnede de andre 2/3 af milliarder, vi råder over som samfund.
Medens politikerne slås om den samme pose penge år efter år, bugner velstand og rigdom udenfor politikernes kontrol og indflydelse.
Det handler om privilegier og hævdvundne rettigheder for samfundets elite. Partier der accepterer systemets præmisser betingelsesløst, er per definition borgerlige. Når et parti en gang har været i regering, bliver det borgerliggjort, uanset tilhørsforhold. Det har smagt magtens og indflydelsens sødme og accepteret systemets præmisser. Politiske rutiner, traditioner og arbejdsgange bedøver politikernes sanser for den fattigdom og armod der hersker, der hvor de ikke selv færdes.
Meget er udtryk for magtesløshed, for det er ejerne af produktionsmidlerne og kapitalapparatet, der bestemmer hvor skabet skal stå. De påvirker massivt alle vore medier og vores dagligdag i detaljer. De angriber og inddrager rettigheder og privilegier under dække af krise og knaphed, men selv mangler de aldrig noget. Hvad gør vi så?
Vore tomme materielle liv med smerte, afsavn og lidelse fra fødsel til død igennem århundreder, vil en dag resultere i noget afgørende nyt.