Nyheder

Unge lærer om journalistik

I morgen, torsdag den 27. september, tager TV Avisens Erkan Özden, P3 Nyheder’s Cecilie Lange, sportskommentator Henrik Linniger og SnapChat nyhedsvært Lasse Winther imod hele 1858 elever fra 8. til 10. klasse fra primært Haderslevs skoler til en dag med fokus på nyhedsformidling, fake-news og kildekritik.
Børn og unge færdes i dag hjemmevant på nettet og de sociale medier, hvor de konstant møder nyheder og nye informationer. Det kan være svært at gennemskue, hvor en nyhed stammer fra og om indholdet overhovedet er sandt. For at klæde dem bedre på til den overflod af informationen de møder på nettet, inviterer DR mere end 17.000 elever fra 8. til 10. klasse ind i maskinrummet bag nyhedsproduktionen på DR Nyheder.
“Det er vigtigt, at vores børn og unge lærer at reflektere over de nyheder de møder på nettet. Med ‘I Sandhedens tjeneste’ forsøger vi at gøre dem opmærksomme på de valg- og fravalg, som ligger bag enhver nyhedshistorie”, siger Erkan Özden.
40.000 er allerede blevet mere kritiske nyhedsbrugere
DR har siden 2015 sat fokus på nyhedsformidling og kildekritik med ‘I Sandhedens Tjeneste’, og ruller altså nu for fjerde gang ud i hele landet. Showet kommer i løbet af september igennem Odense, Svendborg, Holbæk, Vordingborg, København, Silkeborg og Haderslev.
TV Avisens Erkan Özden og P3’s Cecilie Lange er værter, og hjælper eleverne igennem 1 time, hvor de bl.a. skal prøve kræfter med at være journalister og skal konkurrere om at blive den bedste nyhedsredaktion.
Særligt fokus på at nå forældre
I år gør DR en særlig indsats for også at nå forældrene med budskaber om kildekritik og digital dannelse.
“En af de store udfordringer i at danne og ruste en ny generation til kildekritik og etisk mediebrug er, at det er vanskeligt for forældre at være sammen med deres børn, der hvor de er mest, nemlig online.” siger Jeppe Grinderslev, som er projektleder på “I Sandhedens Tjeneste”.
DR forsøger at nå forældrene med et indslag om nyhedsshowets besøg i byen, som indeholder nogle konkrete råd til forældre, om, hvordan man kan starte en samtale med sine børn om digitale medier. Indslaget udgives online samme dag som “I Sandhedens Tjeneste” besøger byen og vi beder lærerne om hjælp til at videresende indslaget til forældrene.
Se traileren for årets ‘I Sandhedens Tjeneste’ her: http://kortlink.dk/uqgs
‘I Sandhedens tjeneste’ afholdes d. 27. september i Haderslev Idrætscenter.
Dagen er delt i tre shows med cirka 600 deltagere i hvert:
Første show: 8:45 – 10:00
Andet show: 10:45 – 12:00
Tredje show: 13:15 – 14:30
Haderslevs borgmester, H.P. Geil, vil være til stede under den første del og officielt åbne showet.
Vil man læse mere om projektet, kan man besøge DRs hjemmeside på dr.dk/isandhedenstjeneste.