Nyheder

Sønderjyder fjerner plastic i naturen

Over sommeren har danskerne hjulpet Netto med at identificere naturområder i Danmark, som man mener, er belastet af plastikforurening. Nu har WWF Verdensnaturfondens plastikeksperter gennemgået de lokale nomineringer og udvalgt fire naturområder i det sydlige Danmark i Kolding, Christiansfeld, Esbjerg og Fanø, som Netto sammen med syd-og sønderjyderne vil give en kærlig hånd til World Cleanup Day 21. september. I alt rykker Netto ud til hele 31 plastikbelastede områder i hele Danmark på dagen.

[media-credit name=”Naturen skal renses for plasticforurening.” align=”none” width=”300″][/media-credit]

Syd- og Sønderjylland er kendt for det smukke vadehavsnatur og fantastiske dyreliv, og ingen kender de lokale naturområder som strande, parker, lunde og søer bedre end syd- og sønderjyderne selv. Derfor bad Netto tidligere på sommeren de lokale om hjælp til at finde de lokale natur- og byområder, der er ramt af plastikforurening. I alt sendte danskerne omkring 100 nomineringer ind med lokale områder, som danskerne mener, er plaget af plastikforurening. Nomineringerne er nu blevet gennemgået af Nettos samarbejdspartnere WWF Verdensnaturfondens egne plastikeksperter, og de har udvalgt fire naturområder i det sydlige Jylland som i forbindelse med World Cleanup Day den 21. september, bliver omdannet til fire lokale “fri-for-plastik” events med støtte fra Netto.

Oprydning på sydjyske havne, parker og strande
Danskerne går op i naturen. Der er blevet sendt mange nomineringer ind blandt andet med flere områder i det sydlige Jylland. Netto har besluttet at facilitere en ekstraordinær plastikindsamling til World Cleanup Day, hvor de tager ud med Nettomedarbejdere til fire lokationer i Syd- og Sønderjylland. Her vil Netto sørger for, at der er affaldssække, handsker og andre remedier, der skal bruges til at rydde op i naturen. Ligeså vil Netto sørger for, at der er forfriskninger til alle deltagerne. Den 21. september tager Netto ud til steder i Kolding, Christiansfeld, Esbjerg og Fanø, og alle er velkomne til at deltage, så de kan få deres smukke plastikfri natur tilbage.
“Plastik hører ingensteder hjemme i naturen, så vi støtter fuldt op omkring de plastikbelastede naturområder, som er blevet nomineret i Syddanmark. Sammen kan vi gøre en forskel for vores natur, så jeg håber, at vi ses ude i naturen d. 21. september i forbindelse med vores arbejde til World Cleanup Day i Syddanmark,” siger Asbjørn Hagedorn, Regionschef, Netto.

Alle fra Syd- og Sønderjylland kan være med, store som små
Syd- og Sønderjylland er dejligst uden plast i naturen. Alle har en del af ansvaret for, at det bliver ryddet op og for, at plastikken ikke ender i naturen. Nettos indsats til World Cleanup Day, som er en global oprydningsdag med mere end 157 deltagende lande, er et skridt i retningen mod en plastikfri dansk natur. Netto opfordrer derfor alle syd- og sønderjyderne, der kan være med lørdag d. 21. september til at tage familie, venner og bekendte under armen og med ud i naturen på én af de fire plastiklokationer. Her kan alle, store som små, hjælpe med at rydde deres lokalområde for skrald og plastik. Om man bruger 10 minutter eller to timer, er helt op til en selv, uanset hvad vil naturen takke dig. Læs mere om projektet og tilmelding på https://netto.dk/ansvar/plastik/world-cleanup-day/.

150 kg plastik langs den danske kyst, men hvad med vores skove og parker?
Det er ikke første gang, at Netto laver en plastikindsats i naturen. I foråret tog WWF Verdensnaturfonden, i samarbejde med Netto, og 35 danske familier ud og undersøgte plastikforureningen på 10 danske strande. Det gjorde de i forbindelse med Projekt Plastik-Smart, et projekt der undersøger den plastik, der desværre ender i naturen. Indsatsen resulterede i mere end 6.000 stykker indsamlet plastik på få kilometer kystlinje. Nu er WWF Verdensnaturfonden interesseret i at se, hvordan det tager sig ud inde i landet, hvorfor WWF deltager på en håndfuld af de 31 lokale plastikbelastede naturområder og gennemfører nye forskningsprojekter i Projekt Plastik-Smart-regi.
“Vi glæder os meget til at møde alle de danskere, som engagerer sig i vores fælles natur. Plastik er til direkte skade for dyr og miljø, og derfor er det også så vigtigt, at vi får det fjernet fra naturen. Både på World Cleanup Day og generelt når vi færdes i naturen. Men vi skal også have identificeret de mekanismer, der gør at plastik ender i naturen, så vi kan forebygge det fremadrettet. Der er jo ingen af os, som ønsker at fejre 25-års jubilæum for World Cleanup Day. Vi er nødt til at blive klogere i vores brug og omgang med plastik, ” siger Malene Møhl, plastikekspert i WWF Verdensnaturfonden.
__________
Fakta
World Cleanup Day er er en global oprydningsdag, der er anført af en borgerledet massebevægelse, som kæmper for at rydde verden for affald. World Cleanup Day startede i Estland tilbage i 2008, hvor 50.000 mennesker deltog. I 2018 deltog hele 18 millioner mennesker i 157 lande verden over i den største indsamlingsdag i historien.
I år afholdes World Cleanup Day lørdag den 21. september. På dagen mødes frivillige igen over hele kloden for at rydde naturen for skrald.
Læs mere om World Cleanup Day her: https://www.worldcleanupday.org/about/