Nyheder

Haderslevs biblioteker har rekordstort udlån

Danmarks Statistik viser stigende bogudlån i Haderslev – på landsplan er det ellers en nedadgående kurve for langt størstedelen af landets biblioteker.

Den generelle tendens på landsplan er, bibliotekerne låner færre og færre bøger ud. Begrundelserne er mange. Blandt andet får de digitale muligheder en del af skylden og det kan også dokumenteres, at mange bruger mere og mere tid ved de elektroniske devices.
Ikke desto mindre, så er det lykkedes Haderslev Bibliotekerne at øge det klassiske bogudlån. Altså de fysiske bøger. Siden 2015 er det steget med knapt 40.000 bøger om året og nu er biblioteket tæt på at nå op på samme antal som i Kolding, der er en væsentlig større kommune.  Det er kun godt 40.000 bøger, der er i forskel mellem nabokommunen og Haderslev.  I 2015 lånte Haderslev Bibliotekerne 334.068 bøger ud og i 2018 var tallet nået op på 370.869.

Er stolte
“Det er vi ret stolte af og tror selv på, at det hænger sammen med flere ting. Blandt andet, at Haderslevs hovedbibliotek har et stort udbud, er lækkert indrettet, ligger i centrum med en fantastisk udsigt og er let tilgængeligt. Hovedbiblioteket er godt repræsenteret med moderne indrettede biblioteker i både Vojens og Gram. Desuden er vi meget mere end et bibliotek. Hovedbiblioteket , som er del af Kulturhuset Bispen, rummer både café, kreative værksteder, Historisk Arkivs læsesal, spillested og mødefaciliteter og vi får ca. 1000 besøgende hver dag, alene i Haderslev. Vi tror også på, at det vigtigt, at brugerne let kommer i kontakt med en medarbejder, uanset om det handler om hjælp til at finde litteratur eller svar på et spørgsmål om andet, der foregår huset. Det første man møder her, er nemlig en central reception, der i øvrigt også rummer turistinformation og som kan svare på spørgsmål om alle aktiviteter. Vores erfaring er, at den personlige kontakt er vigtig. Selvom her er åbent med selvbetjening, er det i de timer, der er betjening, at her kommer flest” fortæller leder af Kulturhuset Bispen, Lotte Leth-Sørensen.

En bred vifte
Kulturhuset Bispen rummer et bred vifte af arrangementer, hvilket efterårets katalog vidner om. Masser af aktiviteter for både børn og voksne lige fra at lære at bage pandekager til mere seriøse foredrag og musikoplevelser.
Kulturhuset Bispen er et offentligt tilgængeligt kulturhus, hvor alle er velkomne uden, at man skal betale eller være medlem. Her kan man slå sig ned i caféen, dyrke sin kreativt på et af værkstederne eller fordybe sig i en avis eller en bog ved én af de mange hyggelige læsepladser på biblioteket. På den måde kan man være sig selv i et fællesskab af mennesker.  Det er ret unikt.