Pressefoto: Politiet
Pressefoto: Politiet
112 nyheder

Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter

I denne uge sætter Syd- og Sønderjyllands Politi ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene. Det sker samtidig med, at en landsdækkende kampagne opfordrer flere til at køre bil, når de kører bil.

Der er uopmærksomhed eller manglende orientering involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter Syd- og Sønderjyllands Politi og landets øvrige politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 10. til søndag den 16. maj.

Den målrettede indsats gælder trafikanterne over en bred kam, men især vil politiet have øje på lastbilerne, oplyser vicepolitiinspektør Knud Reinholdt, der er leder af færdselsafdelingen.

“Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Få sekunders blik på mobiltelefonen i stedet for på vejen kan føre til en trafikulykke. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra færdslen”, pointerer Knud Reinholdt.

Hvad laver folk bag rattet?
Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i 2019, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 20.000 trafikanter foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen slår fast, at 0,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel taler i håndholdt mobiltelefon, mens bilen er i fart. Undersøgelsen konkluderer også, at det særligt blandt de tunge køretøjer, især lastbiler, er et problem. Blandt lastbilchauffører taler 2,7 procent i håndholdt mobiltelefon.

Brugen af håndholdt mobiltelefon under kørsel er faldet siden en tilsvarende undersøgelse i 2017, hvor 1,0 % af alle førere af personbil og 3,8 procent af lastbilchauffører talte i håndholdt mobiltelefon.

Herudover fastslår undersøgelsen, at 7,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel udfører en distraherende handling, så som at tale i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser, drikker eller lignende.

Hvor cirka 8 % af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, så er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer (især lastbiler) mere end dobbelt så stort, nemlig 18,7 procent, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Se mere på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.