Nyheder

Nye tiltag på Historie Haderslevs museer

Nu starter sæsonen igen på Historie Haderslevs museer. Tirsdag den 2. april åbner de tre museer i Haderslev; von Oberbergs Hus, Ehlers Samlingen og Slesvigske Vognsamling. Og der er nye tiltag på vej på alle museer.

Når Slesvigske Vognsamling slår dørene op til en ny sæson den 2. april, er det med en helt ny lydguide, der giver gæsterne en ny oplevelse på Vognsamlingen. Gæsterne får 10 forskellige historier om 10 forskellige vogne, der giver indblik i vognenes brug og betydning på deres tid. Der er for eksempel en fortælling om, hvor skræmmende en tur i ambulancen var, hvordan boghandler Johannes Christian Nielsens passion for hestevogne startede og hvordan offentlig transport fungerede i slutningen af 1800-tallet.
Nye tider – nye visioner
Historie Haderslev har netop udarbejdet en ny visionsplan, hvori planerne for de næste tre år er fastsat, og der er tiltag på vej på Historisk Arkiv og de tre museer; Slesvigske Vognsamling, von Oberbergs Hus og Ehlers Samlingen.
Udover det nye og mere levende formidlingstiltag på Vognsamlingen, åbner Historie Haderslev i løbet af 2019 en ny udstilling i von Oberbergs Hus, der bliver omdannet til et historisk korrekt renæssancehus, hvor de besøgende kan sanse renæssancen. Gæsten bliver for eksempel inviteret inden for i en af Haderslevs ældste kældre, som står som den blev brugt i von Oberbergs tid i 1580. Udstillingen bygges op omkring de fem sanser, så der bliver noget at smage, dufte, se, føle og høre.
”Jeg glæder mig rigtig meget til at opleve de nye udstillinger i vores museer. Det har været en vigtig del af arbejdet med en ny strategi for Historie Haderslev, at vores udstillinger skal inddrage de besøgende mere, og det er jeg helt sikker på, vi kommer til at gøre med de nye tiltag”, siger Kjeld Thrane, der er formand for Udvalget for Kultur og Fritid.
Gamle skatte registreres og digitaliseres
Et af de nye tiltag er også, at hele Ehlers Samlingen skal fotograferes og registreres på ny, så den kan blive digitaliseret.
”Ehlers Samlingen er helt unik og er Nordeuropas største lertøjssamling. Den bliver ofte brugt af forskere, men den er svært tilgængelig for både dem og andre museumsinteresserede, så det er vigtigt, vi får digitaliseret samlingen grundigt, så den kommer endnu mere i anvendelse, end den er i dag”, siger arkiv- og museumschef, Bent Vedsted Rønne.
Derudover vil Ehlers Samlingen gennemgå en forandring den næste tid, da der hvert år vil åbne en ny udstilling, som bl.a. skal fremhæve Ehlers store passion for samlingen, lertøjets funktioner og pottemagernes liv og arbejde.
Påskeaktivitet for børn i Ehlers Samlingen
Allerede i påskeferien kan børn og voksne dog komme med på oplevelse i Ehlers Samlingen, hvor ti nysgerrige påskekyllinger er gået på opdagelse på museet og undrer sig over de mærkelige genstande, de har fundet.