Foreninger

Ny bog: Vojens er en god historie

Torsdag den 25. oktober er der reception hos Lokalhistorisk Forening for Vojensområdet. Årsagen er udgivelsen af bogen ”Vojens viser vejen”. En bog, som er skrevet af dr. phil. Lars N. Henningsen assisteret af det lokalhistoriske arkiv.
Bogens titel er alt andet end tilfældigt valgt. ”Vojens viser vejen” er ikke blot ét af flere mottos, som har været hæftet på stationsbyen. Det er også meget rammende for Vojens’ rolle igennem en hel håndfuld årtier. For få steder i landet var udviklingen så markant som i den unge sønderjyske by.
Bogen er en nøje gennemgang af stort og småt fra tilblivelsen ved etableringen af jernbanen, hen over årene omkring anden verdenskrig, hvor udviklingen for alvor tog fart. Store begivenheder som etableringen af Flyvestation Skrydstrup i 1950’erne og Vojens Speedwaycenter i 1970’erne. Bogen er fyldt med spændende historier og billeder, og kan læses med stor fornøjelse – også hvis man ikke bor i Vojens.

Vojens – en cowboy-by
Som mange andre byer rundt omkring i verden, opstod det moderne Vojens sammen med jernbanen. Driftige folk, med Peter Nicolaisen Lagoni i spidsen, så muligheden i jernbanens komme. Han var vendt hjem fra Australien, hvor han gravede guld, med en solid kapital og viden om, hvordan jernbanen kan sætte gang i udviklingen. Der skulle bruges indkvarteringsfaciliteter, stalde til heste og steder at handle. Snart var byen en realitet.
Efter 1901 var der en – om muligt – større spiller på banen. Brødrene Hans og Åge Gram etablerede deres køle- og frysefabrik, som især i efterkrigstiden fik en kæmpe indflydelse på byen. Med mere end 100.000 kvadratmeter under tag og 3.500 medarbejdere i blå overalls satte Brdr. Gram både Danmark og Vojens på verdenskortet. Der var stort set ikke en familie i Vojens og Omegn, hvor der ikke var mindst en som arbejdede på Gram.
Andre store virksomheder så dagens lys i Vojens. Blandt andet P.J. Schmidts bogtrykkeri. Og det har ganske stor betydning for bogens tilblivelse. Det er nemlig P.J. Schmidt Fonden, som har taget initiativ til bogen, lige som man har betalt for den. Det var ligeledes bogtrykkerivirksomheden, med bogtrykker Ludvig Schmidt i spidsen, som stod bag bogen ”Egnen omkring Vojens. En sønderjysk kommunes historie. Tiden indtil 1864”. En bog af H.V. Gregersen, som udkom i 1977.

Happy ending?
Efter en lang årrække med vækst og høj aktivitet – både indenfor industri og handel – blev Vojens, ligesom de fleste andre byer, ramt af tidernes omskiftelighed. Og i 2006 blev den tidligere Vojens kommune en del af storkommunen Haderslev.
I Vojens venter en opgave. Hvordan ændrer man den tidligere industri- og handelsby til en rigtig god bo-by, som kan tiltrække sig nye borgere udefra?
Hvis det lykkes kan de gode historie om Vojens få en happy ending.

”Vojens viser vejen” er absolut værd at læse, og en bog som bør stå i ethvert hjem i Vojens. Bogen er på 263 sider og koster 200 kroner. Hvis man er medlem af Lokalhistorisk Forening for Vojens Området er prisen blot 150 kroner. Bogen kan købes hos foreningen, hvor den – som sagt – bliver præsenteret ved receptionen på torsdag, som begynder klokken 16.00.