Katastrofen på Haderslev Dam blev mindet tilbage i 2009, hvor mindesmærket endelig blev rejst. Foto: Peter Rasmussen
Haderslev

Mindesejlads for ‘Haderslev ulykken’

Den 8. juli 1959 indtraf den katastrofe i dansk civil søfartshistorie, hvor næstflest mennesker omkom. Det var en dejlig solvarm dag på Haderslev Dam.

Den 8. juli – på 60 års dagen for katastrofen på Haderslev Dam kan efterladte og efterkommere komme med på en mindesejlads til stedet, hvor ulykken skete.

Alt for mange var ombord på dambåden da motoren eksploderede og antændt brændstof gjorde vandet til et hav af flammer. Vandet, ilden og panikken tog livet af ikke færre end 57 mennesker.

Daværende – nu desværre afdøde – biskop Niels Henrik Arendt stod for prædiken da de 57 ofre blev mindet for 10 år siden. Foto: Peter Rasmussen

Som det var med den slags før i tiden, blev der ikke talt meget om den voldsomme ulykke. Efterladte, vidner og de mange mennesker, som gjorde en stor indsats for at redde mennesker i land, måtte gå selv med deres minder og traumer. Indtil 2009.

Driftige initiativtagere og mange donorer havde sikret kapital så man kunne rejse et mindesmærke på damhalvøen. Mindesmærket er en tavle med de 57 navne samt en serie bænke i granit. Nu skulle det være slut med at tie – nu skulle man snakke om ulykken, hvad man oplevede og de man mistede. Der var endda granit nok til også at skabe, hvad der skal ligne stævnen på et skib.

Mindesmærket bliver nøje studeret. Mange af de fremmødte havde familiemedlemmer iblandt navnene på mindestenen. Foto: Peter Rasmussen

Mindesejlads for efterladte og efterkommere

Haderslev fik sidste sommer en ny dambåd. Af respekt for dagen vil den nye dambåd dog ikke sejle sine sædvanlige ture den 8. juli. Haderslev Dambåds driftsbestyrelse har derimod valgt, at dambåden vil sejle en særlig tur denne dag. Turen vil udelukkende være for efterladte, pårørende og passagerer, der var med dambåden 8. juli 1959.
Den nye dambåd vil sejle ud til stedet, hvor ulykken indtraf. Her vil der blandt andet blive mulighed for at lægge blomster eller en krans i vandet.
Turen den 8. juli sejles kl. 18.30 med afgang fra Bispebroen, Haderslev. Det er umiddelbart i forlængelse af dagens mindehøjtidelighed.
Tilmelding til turen kan ske efter først-til-mølle-princippet på mail dambaaden@haderslev.dk Det er dambådens driftsbestyrelse, der arrangerer turen, mens Haderslev Kommune står for det praktiske omkring tilmeldingen.
Den nye dambåd – Dorothea – blev sat i vandet sidste år. Dambåden er
el-drevnen. Der har allerede været flere pårørende og overlevende med båden.

Related posts

Ændrede åbningstider for kvik-test i Sundhedscenter Haderslev

Pulsens Redaktion

Tre nye navne på Kløften

René Holm

Årets lysfest starter allerede den. 2 maj

René Holm