Politik

Ambition: Haderslev skal være røgfri kommune

Udvalget for Sundhed og Forebyggelse i Haderslev Kommune har vedtaget en handleplan, som skal sikre en røgfri fremtid for Haderslev Kommune. Med planen skruer Haderslev Kommune op for både forebyggelse og behandling.
Mere end hver 5. borger i Haderslev Kommune ryger dagligt. Det er stærkt bekymrende, og derfor skærper kommunens sundhedsudvalg nu sit fokus på rygning.
“Alt for mange mennesker ryger i Haderslev Kommune. Særligt alarmerende er det, at flere unge starter med at ryge. Den tendens skal stoppes, for konsekvenserne ved rygning er alvorlige,” siger Børge Koch, formand for Udvalget for Sundhed og Forebyggelse.
Haderslev Kommune indgår sammen med Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden i partnerskabet “Røgfri Fremtid 2030”. Dermed har Haderslev Kommune forpligtet sig til at arbejde for, at der allerede i 2030 ses de første røgfri generationer. Det er en ambitiøs, men nødvendig målsætning, mener Børge Koch:
“Undersøgelser anslår, at der hvert år dør 130 borgere af tobaksrygning i Haderslev Kommune. Det er voldsomt, og derfor skruer vi op for vores samlede indsats: Vi giver flere borgere mulighed for at deltage på vores rygestophold, og vi styrker vores indsats for at sikre røgfri miljøer de steder, hvor mennesker mødes.”

Gratis rygestop hjælp
Haderslev Kommune tilbyder i dag gratis rygestoprådgivning til alle borgere – i nogle tilfælde suppleret med gratis nikotinerstatning. Dertil kommer en række undervisningstiltag rettet mod især folkeskoleelever. Med den nye handleplan styrkes indsatsen.
Handleplanen på tobaksområdet indebærer således, at der i de kommende år bliver flere pladser på kommunens gratis rygestophold – fra 225 til 325. Kommunen vil ligeledes styrke den forebyggende indsats på folkeskolerne ved at implementere “X:IT” fra starten af 2020. X:IT er Kræftens Bekæmpelses forebyggelseskoncept skræddersyet til de danske folkeskoler. Forskning viser, at der er 25 procent færre rygende elever på X:IT-skoler.

Dialog skal hjælpe
Desuden vil Udvalget for Sundhed og Forebyggelse indlede dialog med kommunens uddannelsesinstitutioner, foreninger og arbejdspladser med henblik på at skabe røgfri miljøer overalt i kommunen. Et led i denne indsats er at tilbyde de lokale arbejdspladser hjælp og rådgivning med henblik på at blive røgfri. Haderslev Kommune går som arbejdsplads foran med et godt eksempel og indfører fra 1. januar 2020 røgfri arbejdstid.