Debat

Klumme: Tænk hvis vi havde en dag…

Om få dage – mere præcist den 4. februar er det “World Cancer Day”. En dag, hvor der – verden over – sættes fokus på cancer og bekæmpelsen af den frygtelige sygdom.

Senere – hen over året – venter store dage. I flæng kan nævnes “World day of Social Justice” (20. februar), “Zero discrimination Day” (1. marts), “International Womens Day” (8. marts), “World Poetry Day” (21. marts) … og vi kan blive ved. Listen er uendelig og rummer lige fra de mest alvorlige emner til emner som man ikke helt forstår har nået denne liste. Et eksempel herpå kunne være International Bøf & Blowjob Dag (14. marts). I hvert fald en dag, som er opfundet af en mand.

Disse ‘verdens dage’ forvaltes af FN, som har haft nok at se til. Og listen vokser år for år.

Hvis man måtte komme med et ønske, så kunne det måske være “Worlds Behave Well Day”. En dag, hvor alle mennesker opfører sig pænt.

Det er sådan en dag, hvor man aldrig kunne finde på at dømme hinanden på udseende, alder, hudfarve, seksualitet, etnicitet, religion, sprog, begavelse, kost osv. En dag, hvor vi behandler hinanden med respekt. Hvor vi taler pænt, vi roser, vi motiverer, vi glæder. En dag, hvor publikum i håndboldhallen og på fodboldbanen klapper af modstanderen hvis han/hun laver noget godt.

Det er en dag, hvor man gerne må sige neger, hvis man blot langt inde i sit hjerte kan mærke, at det ikke er nedsættende. Man må gerne synge sange fra “Den Blå” for det er dagen, hvor man ikke føler sig krænket. Ganske enkelt fordi man ikke bliver det.

Det er dagen, hvor man gerne må trække stolen ud for sin kæreste (uanset om man er m eller k). Man roser de bukser som ens partner har taget på – også hvis de sidder lidt stramt. Man taler pænt til sine børn – som også taler pænt til én. Man har naturligvis ikke sin telefon med ved middagsbordet, men er nærværende ligesom alle andre ved bordet.

Hvis man ser at et medmenneske har brug for hjælp, så hjælper man. Også uden at flashe det bagefter på facebook og Instagram. Man uddeler velmente kram, som kan mærkes langt ind i hjertekulen.

Sådan en dag taler man ikke bag nogens ryg. Hverken i skolen, på jobbet eller på sociale medier. Man respekterer hinanden og har man ikke noget pænt at sige, så tier man stille.

Tænk et ‘frikvarter’ det ville være. Tænk en verden vi ville ha’.