Vojens Genbrugsplads Arkivfoto: René Holm
Vojens Genbrugsplads Arkivfoto: René Holm
Nyheder

I Sydjylland holder genbrugspladsen længe åbent

Kommunerne i Sydjylland har gjort det nemmere for virksomhederne at komme af med mindre mængder affald. Her har otte kommuner mindst en lokal genbrugsplads, der holder åbent i den erhvervsvenlige åbningstid fra klokken kl 7 til 17. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Byggeri.

Det sker efterhånden sjældent, at håndværkeren kommer til en lukket port, når byggeaffal-det skal afleveres. Faktisk er det i de se¬nere år blevet markant nemmere at komme af med affaldet i Sydjylland, fordi de kommunale gen¬brugspladser holder længere åbent.
I Sydjylland har mindst en genbrugsplads i Billund, Fredericia, Kolding, Sønderborg, Varde, Vejen, Tønder og Vejle kommuner en åbningstid på ti timer i tidsrummet mellem kl. 7 og 17. Aabenraa holder åbent i ni timer, Esbjerg holder åbent i otte timer, mens Haderslev holder åbent i syv timer, og Fanø holder åbent i 3,6 timer i det erhvervsvenlige tidsrum. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.

– Det gør en kæmpe forskel i hverdagen, at virksomhederne ikke behøver køre omveje for at komme af med affaldet, inden de fx skal videre til næste kunde. Derfor er det meget positivt, at vi har så mange kommuner, der holder åbent mellem kl. 7 og 17, hvor virksomhederne arbejder. Jeg håber, at særligt Haderslev og Esbjerg vil overveje, om ikke det er muligt at imødekomme virksomhederne og udvide åbningstiden. Det vil desuden være nemmest for virksomhederne at finde ud af, hvis der er ens åbningstider i alle kommuner, siger formand for Dansk Byggeri Sydjylland, Michael Mathiesen.
Kolding, Sønderborg og Tønder har som de eneste kommuner i Sydjylland døgnåbne genbrugspladser.

– De tre kommuner har lyttet til de lokale virksomheders ønsker, og det vil jeg gerne rose, siger Michael Mathiesen.
Dansk Byggeri Sydjylland peger på, at genbrugsplad¬serne ikke udelukkende skal kunne mod¬tage byggeaffaldet, men også sikre en sortering, som gør det muligt at genan¬vende mere af affaldet.

– Hvis affaldet ikke er korrekt sorteret, så kan det ikke genanvendes, og derfor er det vigtigt, at kommunerne i alle de timer, hvor genbrugspladserne holder åbent, sikrer sig, at affaldet ryger i de rigtige containere, siger Michael Mathiesen, formand for Dansk Byggeri Sydjylland.
På landsplan har 71 kommuner genbrugspladser, som holder åbent i mindst ti timer dagligt i tidsrummet mellem kl. 7 og 17. Yderli¬gere 15 kommuner holder åbent i ni timer.
Samtidig har 37 kommuner døgnåbne genbrugspladser mod 16 for blot to år siden.