udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek Foto: Pressefoto
udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek Foto: Pressefoto
Kultur

I Haderslev ligger Jyllands ældste apotek

Apotekerne i renæssancen solgte ikke kun lægeurter og medicin – de solgte også vin, konfekt og andre specialiteter. Udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek: Jyllands ældste apotek” fortæller apotekets historie, der bl.a. handler om stride værtshusslagsmål i apotekets vinkælder og om den internationale slægt, der drev apoteket gennem næsten 150 år.

I udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek: Jyllands ældste apotek” i Von Oberbergs Hus kan man blive klogere på, hvordan Haderslev Hjorte Apotek har udviklet sig siden hertug Hans den Ældre stiftede apoteket.

En enestående portrætsamling blev reddet hjem til Haderslev
Fra 1666 til 1800 blev apoteket drevet af den samme slægt. De fleste af apotekerne var uddannet i Tyskland og kom til Haderslev for at gøre karriere. Gennem tiden blev der malet portrætter af apotekerne, fordi de havde en vigtig position blandt byens borgere. Det blev til en samling på 11 portrætter af apotekerne og deres koner. Portrætterne sætter ansigt på de mænd, der har draget omsorg for byens syge og svage gennem næsten 150 år. Samlingen giver også et indblik i, hvordan moden skiftede fra renæssancen i 1600-tallet og frem mod mere moderne tider i 1800-tallet.

Da malerisamlingen kom på auktion i 2019, kom der pludselig risiko for, at slægten ville blive spredt for alle vinde. Heldigvis fik Museum Sønderjylland og Historie Haderslev økonomisk støtte til at erhverve samlingen og sikre, at den fortsat er en del af Haderslevs historie. “Portrætsamlingen fortæller historien om, hvordan Haderslev Hjorte Apotek har udviklet sig og præget byen. Men den fortæller også en større historie om, hvordan sundhedsvæsnet har udviklet sig i Danmark.” forklarer museumsformidler, ph.d. Sally Schlosser Schmidt og fortsætter: “Historien om Jyllands ældste apotek er et lille stykke Danmarkshistorie her i Haderslev”. Det er første gang, at hele samlingen udstilles samlet i en museumsudstilling.

Hertug Hans den Ældres eget apotek
Hertug Hans den Ældre, der i år kan fejre 500-års fødselsdag, arbejdede ihærdigt for at Haderslev blev en moderne og veldrevet købstad. Derfor etablerede han også meget tidligt et apotek: allerede i 1557 stiftede han det første apotek i Haderslev – og i det nuværende Jylland. Derfor er Haderslev Hjorte Apotek også noget særligt i Danmarkshistorisk sammenhæng. Apoteket fik adresse på Apotekergade 9, lige over for domkirken, hvor det lå helt frem til 2001.
Udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek: Jyllands ældste apotek” kan ses i Von Oberbergs Hus i Slotsgade 22, Haderslev frem til årsskiftet. Von Oberbergs Hus er en del af Historie Haderslev.
udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek Foto: Pressefoto
udstillingen “Vin og Medicin. Haderslev Hjorte Apotek Foto: Pressefoto