Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/
112 nyheder

Hver 10. skriver på mobil bag rattet

Få sekunders uopmærksomhed i trafikken koster hvert år liv. I denne tid sætter Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på uopmærksomhed på vejene med kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”, der bliver vist i tv, biografer og på sociale medier.
Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har løbende spurgt bilisterne, hvad de laver bag rattet. I en ny måling fra november 2017 blandt 1.074 bilister, kan man se, at alt for mange foretager sig handlinger bag rattet, der tager deres fokus væk fra vejen. For eksempel svarer 10 %, at de skriver beskeder (sms, mail, Facebook m.v.), 12 % læser beskeder, og hele 28 % af danskerne erkender, at de taster på deres GPS, mens de kører hurtigere end 40 km/t.

“Uopmærksomhed koster alt for mange liv i trafikken. Vi ser mange ulykker, hvor en bil pludselig kører over i modsatte vognbane og rammer en modkørende. Det er vigtigt, at vi får flere til at køre bil, når de kører bil,” siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Uopmærksomhed i mange ulykker
Tidligere undersøgelser fra Vejdirektoratets Dødsulykkesstatistik har vist, at uopmærksomhed er en afgørende faktor i omkring hver tredje trafikdrab på vejene. Spørger man bilisterne, så fortæller mange også, at de har været i en kritisk situation i trafikken, fordi de er uopmærksomme.
I perioden 2015 – 2017 har Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 4.362 bilister, der inden for det sidste år har kørt galt eller været ved at køre galt, hvorfor de endte i den kritiske situation. Blandt de adspurgte siger fire ud af ti (41 %), at de var uopmærksomme, da det skete.
“Vi har desværre set alt for mange eksempler, hvor uopmærksomme bilister rammer andre i trafikken. Et øjebliks uopmærksomhed kan betyde, at man ødelægger andre menneskers liv og førlighed,” siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

 

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered”]Fakta:
Sammen med for høj fart er uopmærksomhed en af de største dræbere i trafikken. Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter i blinde.
Undersøgelse: Det laver danskerne bag rattet:
Epinion har for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 1.074 bilister i november 2017: ”Hvor ofte gør du følgende meget ofte, ofte eller engang imellem, når du kører bil med minimum 40 km/t.?:
• Sidder i egne tanker: 57 %
• Drikker: 49 %
• Spiser: 32 %
• Betjener GPS: 28 %
• Finder ting frem eller lægger ting til side i bilen: 23 %
• Læser sms’er, mail, Facebook, m.v.: 12 %
• Skriver beskeder (sms, mail, Facebook m.v.): 10 %
• Tager overtøj af eller på: 7 %
• Taler i telefon (håndholdt): 7 %
• Læser papirer, kort, m.v.: 7 %[/otw_shortcode_info_box]