Børn fra Haderslevs skoler og institutioner skal samle affald ind Pressefoto: Ditte Valente
Børn fra Haderslevs skoler og institutioner skal samle affald ind Pressefoto: Ditte Valente
Nyheder

Haderslev børn skal samle affald

Når Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling løber af stablen i uge 15, bliver det med stor opbakning fra de danske skoler og institutioner. I Haderslev Kommune skal 720 børn ud i det fri for at indsamle andres efterladte skrald.

Der er lagt op til den helt store forårsrengøring, når tusindvis af danskere om få uger trækker udendørs for at luge ud i de store mængder affald, der ligger og flyder rundtomkring. Affaldsindsamlingen er lige om hjørnet, og i år er det med deltagelse af 720 børn fra skoler og institutioner i Haderslev Kommune.

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der har meldt deres elever og børn til årets affaldsindsamling. På landsplan skal i alt 137.000 børn ud at samle skrald i løbet af skoleugen 12.-16. april – heriblandt 2.500 børn fra danske dagtilbud og skoler i Sydslesvig.
Og det er overraskende mange, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

“Det er fantastisk, at så mange børn er tilmeldt Affaldsindsamlingen i år, og vi er positivt overraskede over den massive opbakning fra skolerne og institutionerne – især efter flere måneder med nedlukning og fjernundervisning. At lærerne og pædagogerne prioriterer at sætte affald på skemaet, vidner om, at affaldsindsamling er en god måde at kombinere læring og social trivsel. På Affaldsindsamlingen lærer børnene på en konkret måde, at vi skal passe godt på naturen og miljøet, samtidig med at de får en god naturoplevelse sammen med deres kammerater”, siger hun.

Se, hvor mange der er tilmeldt i de enkelte kommuner.

Fokus på takeaway-affald
Hvert år indsamler Danmarks Naturfredningsforening oplysninger om, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på Affaldsindsamlingen. I år bliver børnene også bedt om at tælle kaffekopper, pizzabakker, og hvad de ellers finder af takeaway-emballage.
På årets Affaldsindsamling sætter Danmarks Naturfredningsforening nemlig fokus på de mange former for takeaway-affald, der desværre bliver smidt på gaden, i grøftekanten og i naturen.

Ikke alene skal det afdække problemets omfang – optællingen har samtidig et pædagogisk sigte.
“Et sugerør og et sammenkrøllet burgerpapir i grøften ser måske ikke ud af meget i forbifarten. Men det gør indtryk, når affaldsposerne pludselig er fyldt med takeaway-emballage, og man bliver opmærksom på, hvor meget der egentlig ligger derude”, siger Maria Reumert Gjerding.

Hylder affaldsheltene
Når skoleelverne har været ude at samle ind, er der ikke kun spænding om, hvor meget affald de har fundet. Efter indsamlingen kan de tilmeldte skoler også kåre deres helt egen affaldshelt. Det kan f.eks. være eleven, der hjalp de andre med at slæbe, eller eleven, der skabte ekstra godt humør til indsamlingen.
Merrild, der er officiel partner på Affaldsindsamlingen, ønsker at hylde de deltagende skoler og de ihærdige, affaldsindsamlende elever. Derfor modtager alle tilmeldte skoler en særlig t-shirt, som de kan overrække til deres egen affaldshelt.

Derudover stiller Merrild et gavekort på 25.000 kr. på højkant til et grønt projekt til en af de skoler, der indtaster deres resultat og kårer sin affaldshelt på affaldsindsamlingen.dk inden d. 26. april.

Lokale indsamlinger i weekenden
Når børnene har været i marken i løbet hverdagene, følger de voksne trop i weekenden.

Lørdag d. 17. og søndag d. 18. april kulminerer Affaldsindsamlingen, når foreninger, idrætsklubber, privatpersoner m.fl. afholder lokale indsamlinger i hele landet.
Danmarks Naturfredningsforening forventer, at op mod 30.000 danskere vil samle ind henover weekenden.

FAKTA: Affaldsindsamlingen
• Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald.
• Affaldsindsamlingen har været afholdt siden 2006.
• Årets affaldsindsamling løber af stablen i uge 15, hvor børn fra skoler og daginstitutioner samler ind i hverdagene 12.-16. april, mens de voksne følger trop i weekenden 17.-18. april.
• Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet.
• I 2020 blev der fundet 53.000 kilo affald – heriblandt 3.300 mundbind.
• I år sætter indsamlingen fokus på takeaway-emballage. Derfor bliver indsamlerne bedt om at angive, hvor meget takeaway-affald de finder.
• Merrild giver økologisk kaffe til indsamlingerne. Derudover donerer Merrild 25.000 kr. til et grønt skoleprojekt og opfordrer samtidig alle skoler til at kåre og hylde deres egen affaldshelt.
• Bilka afholder Affaldsindsamling i alle 19 varehuse i samme uge, som Affaldsindsamlingen løber af stablen. Varehusene inviterer skolebørn og borgere til at komme ind i Bilka, hvor de kan få udleveret affaldssække, og hvor de efterfølgende kan aflevere affaldet i containere på Bilkas p-pladser.