Nyheder

Gustav Schröder bliver æret

Haderslev Kommune ærer nu bysbarnet Gustav Schröder, der reddede 937 jøder i 1939 under en dramatisk færd på verdenshavene.
Dette gøres ved afsløring af en mindetavle, hvor blandt andet den israelske og tyske ambassade deltager, samt også repræsentanter fra det tyske mindretal i Sønderjylland.
Gustav Schröder, er født og opvokset i Haderslev, men han er ikke særlig kendt i Danmark. Dog bliver han i de jødiske samfund mindet på grund af hans hans civil courage og heltemod.
Bysbarnet fra Haderslevs indsats kan nemlig minde om Oskar Schindlers i Krakow.

På torsdag den 20. september afslører Haderslev Kommune en mindetavle for Gustav Schröder, som bliver opsat på Schröders fødehjem i Storegade i Haderslev. Ligeledes åbnes en udstilling om ham.

Schröder fik i 1939 ordre på at sejle tyske jøder fra Hamborg til Cuba, men da passagererne på grund af nye visumregler samt uro i den cubanske regering, blev nægtet adgang, begyndte en uvis og frygtfuld rejse for Schröder med skibet St. Louis. Intet land ville tage imod flygtningene.
Efter en del offentlig bevågenhed, erklærede Belgien, Nederlandene, Frankrig og England sig dog villige til at tage imod flygtningene. 2. Verdenskrigs udbrud førte til, at mange af jøderne blev taget ved Tysklands besættelse af landene. Af de 937 passagerer blev 254 således dræbt i naziregimets koncentrationslejre.

Schröder har for sin indsats fået tildelt titlen ”Retfærdig blandt nationer“ fra Holocaust mindelunden ’Yad Vashem’, på samme vis som bl.a. Oskar Schindler. Schröder er hædret i Hamburg og Hollywood har i 1976 lavet en storfilm om St. Louis’ færd.

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered”]Program for dagen, 20 september:
Kl. 12.00 – Åbning af udstilling om Gustav Schröder, Slotsgade 20, 6100 Haderslev
Kl. 12.45 – Afsløring af mindeplade, Storegade 9, 6100 Haderslev
Kl. 13.00 til 14.30 – Reception på Haderslev Rådhus Gåskærgade 26, 6100 Haderslev
[/otw_shortcode_info_box]