Dannebrog blev lagt i cockpittet efter KIN landede efter første flyvning i F35 Foto: Forsvaret
Dannebrog blev lagt i cockpittet efter KIN landede efter første flyvning i F35 Foto: Forsvaret
Nyheder

Første danske pilot har fløjet F35

Torsdag eftermiddag klokken 14.56 lokal amerikansk tid, lettede to F35 kampfly fra US Airforce fra Luke Air Force Base i Arizona.
Det usædvanlige i det ene fly, var at der i cockpittet sad den danske pilot og oberstløjtnant med kaldenavnet KIN.
Dermed blev KIN den første danske pilot som flyver et F35. Piloten havde inden fløjet træningsruten i simulator, og skulle torsdag primært gøre sig bekendt med flyet og udføre en række manøvrer, samt øve sig i brug af flyets systemer, lave landingsrunder og simulere, at motoren går ud.
Efter cirka halvanden time lander KIN igen og breder Dannebrog ud i cockpittet. Dermed indtager han en plads i historiebøgerne som den første danske pilot på kampflyet F-35.
Til april bliver de første danske fly leveret til basen i USA og de første fly forventes at lande i Danmark i 2023.

I Danmark blev flyvningen fulgt tæt:
”Det er en stor dag for dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, at den første danske pilot nu har fløjet F-35. For med F-35 bliver vores forsvar styrket markant, og det får enorm betydning for vores evne til at beskytte Danmark og deltage i internationale operationer. Indtil nu har F-35-anskaffelsen mest handlet om de politiske diskussioner og hvor meget de koster. I dag markerer vi, at de er rigtige – det er noget, man flyver i,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til forsvaret.dk.

Også hos Flyverkommandoen i Karup er dagens bedrift blevet fulgt nøje.

”At se den første dansker flyve et F-35 kampfly gør mig utroligt stolt. Ikke alene på pilotens egne vegne, men også på vegne af hele Forsvaret, og den store indsats, det har krævet af rigtig mange medarbejdere, at nå hertil. Vi har nu taget et vigtigt skridt nærmere den endelige modtagelse af Danmarks nye kampfly, der gør os i stand til, at vi også i fremtiden kan værne om danske interesser – såvel nationalt som internationalt,” lyder det fra Anders Rex (ERA), der er chef for Flyverkommandoen.

Den næste danske jagerpilot ventes i luften med F-35 i slutningen af januar.

Læs mere om hele flyvningen her