Nyheder

Flere børn og unge skal finde den sunde livsstil

Overvægtige børn og unge har fået en sundere livsstil og færre kilo på kroppen. Det er indtil videre konklusionen på det tilbud, som Haderslev Kommune har til de 3-18-årige, der vejer for meget.

”Vi kunne ikke have gjort det selv. Hvis vi ikke havde været med i Sunde Spirer, og hvis der ikke havde været en sundhedsplejerske og diætist til at hjælpe os”.
Tina Andersen var ikke i tvivl om, at hendes søn skulle være med i ”Sunde Spirer”, der er Haderslev Kommunes tilbud til børn og unge, der er overvægtige. Projektet bygger på Holbæk Metoden og er tre-årigt projekt, der blev sat i søen i 2016.

Sønnen havde ikke været overvægtig som lille, men for et par år siden var slikskuffen begyndt at lokke lidt for meget, så stille og roligt var der kommet et par kilo for meget på sønnen, og det skulle der gøres noget ved.

”Vi gik i gang med det samme. Det har været rigtig dejligt med nogle klare retningslinjer, og det har været nemt for et barn at være med i, fordi det er så enkelt stillet op”, siger Tina Andersen.

Da der først var kommet fokus på de usunde vaner, og familien begyndte at følge de retningslinjer, de havde fået, begyndte de overflødige kilo at forsvinde.

I dag er sønnen en sund og aktiv dreng, der ikke længere er overvægtig. Og han er langt fra den eneste, der har haft glæde af at være med i projektet. 243 børn og unge har indtil videre været med, og 7 ud af 10 har oplevet, at de har fået en sundere livsstil og er gået ned i vægt.
”Det er positivt at se, at indsatsen virker og giver mening for de familier, der er med. Vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra både familierne og fra de sundhedsplejersker, der er med i projektet og tæt på børnene”, siger Børge Koch formand for Udvalget for Sundhed og Forebyggelse.

Projektet er netop blevet midtvejsevalueret, og selvom det kun er foreløbige resultater, så er mange af tallene positive. Dog skal der sættes fokus på den lidt yngre del af målgruppen. 
”Vi skal have sat øget fokus på at få fat i de 3-5 årige, for jo tidligere vi får skabt gode vaner, jo større sandsynlighed er der også for, at de får et varigt vægttab”, siger Børge Koch.

FAKTA:
Projekt ”Sunde Spirer” er et treårigt projekt om behandling af overvægtige børn og unge i alderen 3-18 år. Projektet bygger på ”Holbæk Metoden”.

Sunde Spirer er netop blevet midtvejsevalueret.
– 73,8 procent af de tilknyttede børn og unge har reduceret deres grad af overvægt
– 64,7 % har fået lavere fedtprocent
– 81 % har fået øget muskelmassen
Projektet er finansieret til og med 2019. Det beror på en politisk beslutning, hvorvidt projektet skal gøres permanent.

Related posts

Sannes tanker: Den røde tråd

René Holm

Ambition: “Om tre år er jeg mester!”

Peter Rasmussen

Debat: En sund økonomi er forudsætningen for mere velfærd

Peter Rasmussen