Debat

Debat: Sidste kapitel i Kelstrup-sag

Et sommerhus ved Kelstrup Strand har været centrum for en række stridigheder, der tog sin begyndelse i 2006. Sagen kostede områdets beboere et stykke strand, Haderslev Kommune mere end 2 mio. kr. i en forligssag – og manden i fokus, Jens Outzen, har ikke fået noget ud af de mange års stridigheder. I Østre Landsret har han derimod tabt sin seneste sag til Geopartner Landinspektører.
I stedet for at få den krævede erstatning på 1,36 mio. kr. af Geopartner, må han betale landmålernes sagsomkostninger på 100.000 kr. – samt endnu mere til egen advokat.
Kelstrup-sagen begyndte i 2006, da Jens Outzen lavede en såkaldt kystsikring. Borgere i Kelstrup protesterede, fordi de derved ville miste en del af den strand, der tidligere var betragtet som offentlig – og i øvrigt var kystsikringen ganske unødvendig. Borgerne tabte.
Så glat gik det ikke, da Jens Outzen ønskede at udstykke sin sommerhusgrund og på en den udstykkede del bygge et nyt sommerhus. Igen fik han modspil af en stor del af byens borgere – anført af de nærmeste naboer.
… og så kom Haderslev Kommune på uheldig og klodset måde ind i sagen. En sagsbehandler, der tilsyneladende skaltede og valtede med loven efter forgodtbefindende, gav Jens Outzen nogle tilladelser, som kommunen senere måtte trække tilbage.
Sagsbehandleren blev fyret, men skaden var sket, og Outzen fik lagt fundament til det nye sommerhus, hvorefter kommunen stoppede byggeriet.
En lang række sager fulgte. Herunder pegede protesterende borgere på en række ulovligheder i forbindelse med det planlagte byggeri. I 2016 bøjede Haderslev Kommune sig. Kommunen kunne ikke løbe fra det ansvar, som den fyrede sagsbehandler havde været årsag til – og et forlig blev indgået. Kommunen betalte Outzen 2 mio. kr. i erstatning plus naturligvis egne advokatudgifter. Outzen havde krævet 3,325 mio. kr.
I mellemtiden var kommunens byggestop blevet ophævet, og arbejdet på det nye sommerhus blev genoptaget, men nåede heller ikke denne gang langt. En opmålerfejl resulterede i, at Outzen nu lagde sag an mod Geopartner. Han krævede 1,36 mio. kr. i erstatning – hvoraf en betydelig del allerede var udbetalt i erstatning via forliget med kommunen. Det – og mere – gennemskuede både byret og landsret.
Ved byretten i Odense tabte Outzen sagen, og nu har Østre Landsret stadfæstet byrettens dom.
Tilbage på grunden er kun et sørgeligt fundament til et sommerhus, der formentlig aldrig bliver bygget.
Det oprindelige sommerhus, der er det ældste eller et af de ældste i området, står endnu – en herskabs-sommerbolig, hvis historie, jeg fortalte for nu mange år siden i tilgift til utallige andre historier.
Ovenstående er formentlig sidste kapitel i en på mange måder sørgelig historie – men også en historie med mange underholdende detaljer.
Havkatten Calle