Debat

Debat: Kunsten at spare på budgettet

Hjørdis Bøgh, Slotsgade 27, Haderslev, skriver dette debatindlæg:

Kunsten at spare på kostbudgettet
Og dog få god mad.
Min ægtemand og jeg er begge på førtidspension.
Så vi får ikke steak og røde bøffer og en god rødvin til.
Det er mig, der har ansvaret for kostbudgettet. Min ægtemand har medindflydelse. Han har ønsket, at vi køber vort kød hos slagteren – mest det de lige har på tilbud. Ja det er meget dyrt. Nogle læsere vil måske blive forarget over, at vi køber kød hos slagteren. Men så er der så meget andet vi ikke har, som andre med arbejde har. Vi får mindre kød til aftensmad og kun en portion hver. Til gengæld har vi flere pandekage dage om måneden og dage, som jeg kalder for ”køkken byder”. De dage får vi ikke varm mad. Så er menuen: rugbrødsmadder, yoghurt, grød og evt. noget hjemmebag. De fleste dage laver jeg mad derhjemme. Jeg er meget glad for vores store fryser. Der kan jeg opbevare mange gode tilbud, og kødet fryses i små fryseposer, lige nok til 2 personer. Skulle vi få 2 venner til varm mad, tager jeg en ekstra pose kød op. En god fryser er vigtig for enhver husholdning. Jeg er ok selvlært ”kok” og selvlært ”bager”. Jeg har ingen uddannelse. Jeg kan lave ca. 25 forskellige retter og bage en 10-15 slags kager. Jeg er bedst til at lave mad til to personer. Min mand skræller kartoflerne. Jeg tager 6 x så lang tid om at skrælle de kartofler. Min mand hjælper mig lidt med oprydning. Mange fødevarer køber vi hos købmanden og gerne lidt ekstra, hvis der er et godt tilbud. Min mands kaffe køber jeg altid på tilbud. Det samme gælder for te, da te og kaffe normalt er en dyr post. Jeg tror, at jeg har købt 3-4 poser kaffe til normal pris i nu 10 år. Jeg køber gerne gode tilbud af de fødevarer, som vi kan li. Jeg bruger meget tid på planlægning og jeg studerer reklamerne. Indkøbene tager også en del tid. Ofte bager jeg en kage. Jeg kan ikke klare at lave varm mad hver evig eneste dag, så spiser vi ude eller take away 2-3 gange om måneden. Det er ikke at spare, men det er nødvendigt en gang imellem. Sådan ser kostbudgettet ud for os. Ellers bliver livet for trist. Nogle tal får I ikke. Det er meget forskelligt fra husstand til husstand. I bestemmer selv, hvordan I styrer jeres kostbudget.