Borgmester HP Geil Foto: Pressefoto
Borgmester HP Geil Foto: Pressefoto
Politik

Borgmesterens nytårstale

Velkommen til Frøs Arena, Haderslev Kommunes flagskib indenfor eliteidræt, men samtidig også rammen om mange andre aktiviteter, som I har lige set: Ishockey, kunstskøjteløb, curling og Slesvigske Musikkorps – med rekorddeltagelse på 336 i dag.

Allerførst vil jeg gerne takke vores beredskab, det statslige, Hjemmeværnet samt ikke mindst de frivillige og vores driftsafdeling for indsatsen den første dag i det nye år, hvor forskellen på 5 cm har stor betydning, når man snakker højvande.

Vojens er på skinnerne igen

Der sker meget nyt og godt i Vojens. Sammen skaber vi positive spiraler. Lad mig blot nævne eksempler fra motorsporten, som sammen med ishockey er en del af kernen i Vojens DNA:

 • Positiv udvikling på Vojens Speedwaycenter med Grand Prix i september,
 • Byggeri på Vojens Gocart bane byggeri og ny samarbejdsaftale
 • Vi har sikret fortsat aktivitet på Skovby banen efter, at kommunen har overtaget banen.

Der kommer også fart og spænding i Vojens og omegn som en del af ACTURE park.

Jeg vil give en symbolsk gave til Vojens Speedwaybane, nemlig en Guldbarre, i håbet om, at vi får de legendariske Guldbarreløb tilbage til Vojens.

Og på erhvervsområdet er der fart på Vojens. Et af de syv nye erhvervshuse i Danmark, bliver placeret i Vojens.

Med det nye system på erhvervsområdet forenkles de administrative niveauer fra tre til to – ét decentralt niveau med stærk kommunal forankring og det statslige niveau. Dermed får virksomhederne lettere ved at finde vej til lige præcis den ydelse, som de har behov for.

Et af de syv nye centre på erhvervsområdet kommer til at ligge i Vojens i lokalerne på Billundvej hos Sønderjysk landboforening.
Som nabo får de Vækstfonden som også hjælper virksomheder med lån eller garantier og Sønderjysk Landboforening som hjælper landbruget. Det bliver en stærk og vigtig erhvervsklynge med god synergi.

En anden stor nyhed i Vojens på erhvervsområdet er, at virksomheden Cembrit faktisk i dag rykker ind med deres lager. Det betyder, at skinnerne nu igen er kommet til live efter 15 år. Og dermed drager virksomheden fordel af beliggenheden og nærheden til motorvejen og jernbanenettet.

Ny aftale med Haderslev Erhvervsråd

Der er indgået ny aftale med Haderslev Erhvervsråde. Det betyder bl.a., at detailhandel og turisme også samles under paraplyen i HER.

Den nye aftale løber over fire år, og jeg glæder mig til at fortsætte det gode samarbejde med bestyrelsen i HER og den daglige ledelse med Gert Helenius i spidsen.

Masser af bygge- og anlægsaktivitet

Der er gang i hjulene i vores kommune. Og alle, der går i byggetanker, skal vide, at der ingen gebyr er for byggetilladelser i 2019.

Det er der flere, der har fundet ud af.

 • Engel Parken på Simmerstedvej i Haderslev starter op i år.
 • Stor tak til de private bygherrer, Oluf Dall, Frank Jensen og Benny Bonde for at sætte gang i nybyggeriet – og vi som kommune er gået i gang med at finde egnede områder til at lave kommunale udstykninger, så Eurodan-huse og Huskompagniet, Alterna huse kan bygge flere spændene parcelhuse til nye borgere i 2019. Også tak til Torben Arevad, der færdiggør Kløften Parken, Søren Winther fra Å-huse, der bygger 11 helårshuse i Aarøsund .
 • Vi udstykker selv flere grunde bl.a. har vi byggemodnet 14 grunde i Starup og vi er i gang med planlægningen af et helt nyt parcelhusområde i Fredsted vest med 60 grunde.
 • Boligselskabet af 1943 renoverer 42 lejligheder i Vojens til 124 millioner.
 • Haderslev Fragtcentral flytter til Hammelev sammen med Prime Cargo og Bryggeriet Fuglsang, der i 2018 fik JV´s Gyldne Armbolt, går i gang med at bygge nyt tapperi ved motorvejen. Slagter Lampe og Scanwear har som bekendt også etableret sig i Hammelev.
 • Haderslev Stadion bliver bygget færdig, så det giver de perfekte rammer for Superligakampene i fremtiden med en ny træner og styrkelse af mulighederne for at netværke i SønderjyskE erhvervsklub.
 • Jomfrustiprojektet skabte meget synlige resultater i form af ny biograf og fornyelsen af Bygnaf og vil i det nye år inddrage strækningen fra Nørregade til Jomfrustien/Teaterstien.
 • Den nye rundkørsel på Chr. X´s vej bliver færdig til marts
 • I alt har vi haft 900 byggesager – flere end sidste år -, og vi er nogle af de hurtigste til at ekspedere dem.
 • Vi har behandlet ca. 30 miljøgodkendelser til landbrrug i 2018, hvilket er tegn på, at der er meget aktivitet på området i Haderslev Kommune – også sammenlignet med andre kommuner.
 • Generelt bruger Haderslev Kommune rigtig mange lokale håndværkere/firmaer – særligt i forbindelse med bygningsvedligehold (håndværkerlisten).
 • Eksempelvis var andelen af vundne tilbud i 2017 for virksomheder fra Haderslev Kommune således: Prisniveau 75.000-300.000: 94 procent. Prisniveau 300.000-3.000.000: 82 procent.
 • Folketinget har netop fjernet administrationsgebyret for erhvervsaffald fra 2019, en god nyheds for erhvervslivet i 2019.

Militære arbejdspladser

Det største projekt er uden tvivl ude på flyvestationen, hvor Fighterwing Skrydstrup bygger ny terminal til mindst 600 millioner. Her får de nye F35 kampfly til huse, når de lander i 2023.

I det nye år får vi besøg af et af de nye fly, så der kan laves støjmålinger og vi får lidt mere syn for sagen og kan med egne ører opleve lyden fra de nye fly.

Her ved starten på 2019 står ACE Denmark stærkt. Danmarks måske stærkeste industriudviklingsprojekt inden for forsvar og sikkerhed sat sit hold. Og fra den 1. januar 2019 er Kim Ribert tiltrådt som daglig leder af for ACE, som får tilknytning til Flyvestationen. Det tegner rigtigt godt.

På Haderslev Kaserne giver det nye forsvarsforlig flere folk. Og Slesvigske Fodregiment genopstår efter 19 års dvale. Det betyder, at vi bliver base for en let infanteribataljon med 630 nye ansigter. Det giver liv i kommunen, når nogle af dem skal ud og bo i kommunen.

Derfor har vi inviteret alle udlejere og boligforeninger til et fælles møde på kasernen den 28. januar, hvor garnisonskommandanten, Lars Mouritzen og nogle af vores folk fortæller mere om de nye perspektiver og muligheder.

Projekter og 2018 og planer i 2019

 • Gram Motorikcenter med børnehave, bibliotek og fritidscenter blev indviet og det bliver rammen om et mødested for alle generationer.
 • Øsby børnecenter blev indviet
 • Sundhedshuset i Haderslev er i samarbejde med regionen er kommet godt i gang, og vi får rettet de små skavanker, så bliver det en fantastisk ramme for borgerne i Haderslev, som også Sundhedshuset i Vojens er samlingsstedet for borgerne i Vojens.
 • Cykelsti fra Vojens til Over Jerstal bliver færdig i semsommeren og vi går i gang med at forlænge Supercykelstien fra Nørregade til Simmerstedvej.
 • Vi bliver også færdig med at udskifte til LED gadebelysning i 2019.
 • Den nye skole i sydbyen i Haderslev sendes i udbud, og det er flere årtier siden, at vi sidst har bygget ny skole i kommunen, faktisk 40 år!
 • Dambåden Dorothea fik en fantastisk start og dokumenterede, at det frivillige initiativ er en succes. Omkring 10.000 passagerer har taget turen. Sammen med Fjordbåden Helene gives der på den måde perfekte muligheder for at opleve kommunens smukke natur fra vandsiden.
 • X Yacht, som i året, der gik, modtog DI´s fornemme initiativpris, kan i det nye år fejre 40 års jubilæum og samler 100 både i juni – og en ny oprenset havn er klar til at modtage de mange tusinde gæster.
 • Byrådet har i 2019 stort fokus på ungdomsuddanelserne og efteruddannelserne i Haderslev og der skal etableres FGU i august i år i samarbejde med de 3 øvrige Sønderjyske kommune.
 • Vi håber at få etableret et mere organiseret Campus i Haderslev, så samarbejdet mellem uddannelsesinstitutionerne styrkes.

Strategi for bymidten i Haderslev

Bymidte strategi i Haderslev skal på skinnerne i løbet af i 2019.

Vi skal styrke detailhandelen i byerne. Vi går ikke ind for lukning af butikker, vi vil sørge for sammen med Haderslev Erhvervsråd at give al den støtte, vi har mulighed for, så der også er butikker i Haderslev, Vojens og Gram efter 2030.

Men husk det er os som forbrugere, der selv afgør det – hvis vi alle handler på nettet så bliver det kun de store byer tilbage.

Landdistrikterne
Landdistrikterne får også i 2019 al mulig støtte og opbakning fra Landdistriktsudvalget med borgerbudgettering og kåring af årets Landsby som blev Fjelstrup i 2018.

Centerbyerne Vojens og Gram får også deres støtte forlænget med mulighed for at udvikle endnu flere gode ideer.

Det er alt sammen noget som et næsten enigt byråd – 27 ud af 31 – har vedtaget, og som vi i fælleskab skal udføre til gavn for alle borgere og erhvervsliv i Haderslev Kommune.

Jeg er stolt over at stå i spidsen for vores kommune med 5000 ansatte, som er dem, der får jeres hverdag til at fungere, og ledes af en direktion bestående af Willy Feddersen, Charlotte Veilskov, Rune Larsson, samt Rolf Dalsgaard Johansen.

I det nye år sætter vi fuld damp på vores nye markedsføringskampagne under overskriften Aktive med hjerte og vilje. På hjemmesiden flyttilhaderselv.dk fortæller tilflyttere og virksomheder deres gode historie om, hvorfor de har valgt Haderslev kommune.

I skal også hjælpe med at fortælle den gode historie i 2019, så vi alle er de gode ambassadører for kommunen.

Afslutningsvis vil jeg tillad mig at citere vor dronnings nytårstale:

”Lad os møde det nye år med eftertanke og med omtanke. Lad os bære erfaringerne- gode som mindre gode- med os ind i det nye år og tage fat på året med håb og fortrøstning”.

Godt Nytår

Borgmester H.P Geil 2019 (red.)