Kultur

Anmeldelse: Nu er det nat i Husum Krat

Den sidste kop kaffe er drukket med Willys Kaffeklub, og lyset er slukket på Tørning Mølle

I 28 korte år har Willys Kaffeklub været samlingspunkt for tant og fjas krydret med pikante sange og satire pakket ind i så meget flødeskum, at selv ikke den mest tungnemme har kunnet undgå at se, at kernen i satiren er berettiget latterliggørelse af emner, der i fuld alvor dominerer debatten i Danmark.
Det sidste involverer æ kjøffenhauner, der altid er blevet betragtet med skepsis i Husum Krat. Den eneste grund, til at han alligevel er blevet accepteret, er, at kaffeklubben har fået tilskud til ham.
Nu er tilskuddet faldet væk, og så kan det ikke længere betale sig at have ham, så nu skal han sendes hjem. Han vil også have det meget bedre i sit nærområde, hvor alle andre er som ham. De kjøffenhaunere har desuden spredt sig så meget, at én forleden dag blev observeret i Kliplev, så det bedste vil måske være at samle dem i lejre – i nærområdet!
Udviklingen vil det anderledes, for samtidig, med at tilskuddet til æ kjøffenhauner falder bort, får æ kjøffenhauner et brev fra Københavns overborgmester.
Da han ikke har været i København i de seneste 26 år, er hans københavnske indfødsret faldet bort, men hvis han er heldig, kan han måske få tålt ophold. Husum Krat hænger på æ kjøffenhauner, der til gengæld som slamslugerkonge nedsætter sig i Husum Krat, som han er kommet til at holde af. Nu har han indgået aftaler med både Region Syddanmark og flere tyske lande om at klare deres slamproblemer.
Lille-Sørensen, der sammen med Bødiker ansættes i æ kjøffenhauners voksende forretning, har straks et godt slogan til de tyske kunder:
“Wir kommen ganz leise und nehmen ihre Scheisse!”
Og nu er vi så dér, hvor meget i Willys Kaffeklub cirkulerer – også i afskedsforestillingen “Tak for kaffe”, der fredag aften havde premiere på Tørning Mølle.
Det må gerne være lidt sjofelt og grovkornet på en underfundig facon, og det sidste opnås, fordi både Lille-Sørensen og Bødiker taler synnejysk. På æ sproch er det ikke vulgært at sige røvgaf, så det forkommer naturligvis.
Gemytle skal det være, når Willys Kaffeklub er vært, og de hær væt galt gemytle gennem alle årene. “Tak for kaffe” er sidste show. Det opføres endnu ni gange på Tørning Mølle, sandsynligvis med nogle ekstra forestillinger samt endnu et par forestillinger uden for Tørning – bl.a. i Sønderjyllandshallen i Aabenraa.
De fire på scenen er er Ole Sørensen, Klaus Andersen, Alex Bødiker og Lars Rødbroe. Instruktør er Chesten Speggers.

Indsendt af Carl Skøtt/Havkatten Calle