Præsentation af Lokalhistorisk Forening for Vojens-områdets 2019 årbog Foto: René Holm
Præsentation af Lokalhistorisk Forening for Vojens-områdets 2019 årbog Foto: René Holm
Kultur

Årbog om Vojens udgives på lørdag

Lokalhistorisk Forening for Vojens-området udgiver traditionen tro den årlige årbog. Det sker på lørdag den 21. november 2020.
Normalt præsenteres bogen ved et arrangement, men på grund af covid-19 situationen er præsentation af årbogen aflyst.
Den vil i stedet blive omdelt efter lørdag i foreningens medlemmers postkasser.
Ikke medlemmer kan købe årbogen i den lokale boghandel i Rådhuscentret i Vojens.

Traditionen tro indeholder årbogen artikler fra forskellige tidsaldre og egne i Vojens, men dette års udgave er dog præget af 100-året for Genforeningen og 75-året for afslutningen på 2. Verdenskrig.

Mikkel Lunds fortælling om hans skolegang i den tyske skole i Gammel Ladegaard fra 1911 tegner et levende billede af de danske elevers opfindsomme ”modstand”, der blev belønnet med drøje stokkeslag af de energiske tyske lærere, og Jørgen Lund fortæller i en avisartikel fra 1968 om den ”Selskabelig Forening for Nustrup Sogn og Omegn”, der blev stiftet i 1908.

I artiklen om Elise Thomsens Genforeningsbreve får man en fornemmelse af, hvordan perioden 1919-1920 blev opfattet af en ung pige på 18 år fra København, som i et par år boede på Vojensgård, og i en artikel fra Modersmaalets ekstranummer 10. februar 1930 kan man læse om sønderjyders indtryk 10 år efter Afstemnings- og Genforeningstiden.

Marius Schildt’s erindringer fra mødet på Folkehjem i Aabenraa i 1918 er skrevet på sønderjysk, og der følger ingen oversættelse med.

Dan Obling har leveret 2. del af fortællingen om Sikringsstilling Nord i Vedsted Sogn, hvor der er offentlig adgang til flere anlæg, og vi bringer 3. del af Preben Lindegaards beretning om Kolsnap i 1800-tallet.

Mads Frederik Madsen, som stammede fra Gl. Ladegård, har efterladt sine erindringer fra 1939 til 1946, og vi kan her læse 1. del om en modstandsmands barske oplevelser.

Uddrag af avisartikler fra perioden maj-juni 1945 fortæller om stort og småt i vort område, og en gammel Vojens-dreng, Lars Henrik Jacobsen, husker tilbage på den første skoledag på Vojens Borger- og Realskole i 1957.

I serien om vejnavne fortæller vi denne gang om Overgårdsvej i Vojens og om Billund Overgård.

Også kalender udkommer

Foruden årbogen udgiver Lokalhistorisk Forening for Vojens-området for tredje gang også en kalender, med tema om og billeder af Stationsbygninger ved “æ Kleinbahn” i Vojens-området.

Læs mere om priser på årbogen, kalender og medlemsskab her