Efter flere år, hvor antallet af tyverier fra last- og varebiler er dalet i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, går det den forkerte vej.
I 2017 var der således 343 anmeldelser. I 2013 lå tallet på 454, hvorefter det de efterfølgende tre år dalede til henholdsvis 358, 255 og 229.
Politikredsen går derfor i dialog med branchen for at få vognmændene til at tænke mere i sikkerhed.
– Som politi kan vi efterforske indbruddene. Men det gør det ikke alene. Kan vi i samarbejde med branchen gøre det mere bøvlet at være tyv, er vi nået et godt stykke og er med til at ødelægge det første led i de kriminelles fødekæde, nemlig nem adgang til kosterne, understreger specialkonsulent Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politi.
Ofte gevinst
For der er nemlig alt for ofte gevinst, hvis tyve spotter en lastvogn eller en varebil.
– Mange håndværkerbiler er et sandt overflødighedshorn af dyrt el-værktøj. Og det giver tyveknægtene blod på tanden, da der alt for ofte er god fangst ved at brække ind i en varebil. Ikke mindst fordi det er nemt at afsætte tyvekosterne, tilføjer specialkonsulenten.
Politikredsen har kontaktet byggemarkeder og tømrerhandlere i området for at afholde møder med håndværkere. Målet er dels at fokusere på sikring af lastbiler og varebiler, dels at gøre lignende tiltag i forhold til byggepladser.
[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered”]Gode råd
Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra – om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
Anvend eventuelt tv-overvågning – efter reglerne i lov om tv-overvågning – alarm eller GPS.
På www.stop-e-hæleri.dk er der gode råd om, hvordan du undgår at købe stjålet værktøj.[/otw_shortcode_info_box]