Han er indbegrebet af et ægte sportsikon. Det var takket være hans halsbrækkende præstationer på alverdens slagger at hele Danmark kom til at elske speedway. Og hans fortjeneste at de rød-hvide kom til at præge toppen af sporten internationalt – og fortsat gør det. Det blev til utallige sejre og Ole Olsen er for længst – fortjent – blevet placeret i Sportens Hall of Fame.
I Vojens har Olsen fået en særlig betydning. Med borgmester Peter Petersen i spidsen, gik den sportsglade kommune, Vojens, tilbage i midt 70’erne i partnerskab med verdensmesteren og Vojens Speedwaycenter så dagens lys. Det blev til mange store løb, hvor hele verden kunne følge med på TV skærmene når der blev dystet på banen i Vojens. En bane, som af mange af datidens store navne blev kaldt ‘Verdens bedste’.
[media-credit name=”Ole Olsen da han gav de fleste i verden baghjul.” align=”alignnone” width=”300″][/media-credit]
I de seneste mange år har det været småt med rigtig store løb på banen i Vojens. Tidens krav er svære at tilfredsstille, og selv om selve baneunderlaget i Vojens stadig har verdensklasse, så kniber det mere med såvel presse- som publikumsfaciliteter. Og det er et problem, at alle løb vil være sårbare når vejrguderne ikke er venligt stemt. Speedway grand prix løb følges af flere hundrede landes TV stationer, og så går det ikke hvis lørdags-sendefladen ligger stille, hvis det regner i Vojens.
[media-credit name=”Ole Olen fortæller, til denne artikels forfatter, hvorledes Vojens Speedwaycenter kunne moderniseres.” align=”alignnone” width=”300″][/media-credit]
Det har ikke skortet på idéer til en modernisering af speedwaycenteret, som så igen ville kunne trække verdens eliten til Vojens.
Olsen har flere gange været i medierne med modeller for modernisering, samt gode argumenter for at investere i projektet:
“Der er ikke andre sportsgrene, hvor man kan tiltrække hele verdenseliten til vort område og vor kommune. Når der er VM løb er der ikke en overnatning at opdrive fra Vejle til grænsen. Det er kæmpe begivenheder, som tiltrækker sig mange mennesker,” har Olsen forklaret.
Generationsskifte
Det bliver dog ikke Ole Olsen, som skal tage den videre kamp, og bringe anlægget i Vojens tilbage til fordums hæder og ære. Det job overlader han til sønnen, Jacob, kan man i dag læse i BT. Her fortæller den gamle mester, at han – efter 40 år – sender stafetten videre til sønnen, Jacob:
“Jeg er lettet og meget stolt over, at der nu er fundet en løsning for fremtiden,” siger den danske speedway-konge til BT, som fortsætter:
“Når 2019 begynder vil han ikke længere stå i spidsen for Vojens Speedway Center – i stedet vil sønnen Jacob Olsen overtage det hæderkronede speedway-stadion, der har langt slagger til mange store stykker sportshistorie”
“Det er ikke fordi, Jacob er min søn, men jeg tror næppe, der findes andre i kongeriget, der kan magte den store opgave, som venter. Jacob har et enormt drive og et stort netværk. Han er samtidig passioneret omkring sporten, og dygtig til at bygge det rigtige hold op omkring sig,” siger Ole Olsen.
Ole Olsen fortsætter:
“Det er ikke nogen hemmelighed, at anlægget trænger til en opgradering. Ambitionen er, at få et hold i den bedste danske speedway-liga i 2020, men allerede næste år vil der igen være speedway i verdensklasse i Vojens. Her skal den danske afdeling af VM-grandprix-serien køres i den sydjyske by.”
Jacob Olsen er klar
Også Jacob Olsen, som selv har været såvel professionel kører som tilknyttet landsholdet, er – ifølge BT – klar til opgaven:
“Jeg synes, det er det rigtige tidspunkt, og mit hjerte har altid brændt for sporten. Samtidig ser jeg mange muligheder, både for Vojens Speedway Center, men også for at kunne gøre en forskel for dansk speedway som helhed,” siger Jacob Olsen.
Han forestiller sig også, at anlægget i fremtiden kan bruges til andet en speedway:
“Centret kan jo sagtens rumme anderledes tiltag som for eksempel kurser for er- hvervslivet eller kulturelle events og koncerter,” slutter Jacob Olsen overfor BT.