Debat

VUC Syd – gavmild mæcen

‘Havkatten’, Carl Skøtt, Brombærvej 52, Haderslev, skriver…

I en del år har det været godt at kende topfolk på VUC Syd – allerbedst var venskab med direktøren, Hans Jørgen Hansen. Han optrådte ved mange lejligheder som mæcen – som velynder – hvilket bl.a. kom hans egen golfklub i Haderslev til gode i kraft af store sponsorbidrag.
Men det var som kunstmæcen, han især rullede sig ud.
Penge spillede ingen rolle. De rullede direkte ned i hans skrivebord – billedligt talt. Han var nemlig den eneste, der havde adgang til VUC Syds mange millioner kroner. Det samlede beløb rundede en overgang 90 mio. kr.
Om bedrageri taler ingen, nej, det er som velynder, Hans Jørgen Hansen vil blive husket, især i Haderslev, men også i Tønder, hvor han har gode forretningsforbindelser. En af dem fik lov til at bygge det nye pragtfulde VUC-domicil på havnen i Haderslev, men det er naturligvis gået helt efter bogen, selv om Hans Jørgen Hansen i byggesagens forløb var inhabil i nogle af de møder, han deltog i.
Kulturhuset i Tønder var i knibe, for tre værker udført af Svend Wiig Hansen skulle vige deres plads. De var i sølle forfatning, og auktionshuset Bruun Rasmussen vurderede, at værkerne hver især ikke var mere end 5000 kr. værd.
En begavet sjæl henvendte sig til Haderslevs store kunstmæcen og klagede sin nød. Kulturhuset havde forventet at få et godt stykke over 100.000 kr. for værkerne, der i øvrigt var forsikret for et millionbeløb.
Hans Jørgen Hansen var ikke smålig. Kulturhuset fik de 120.000 kr., det gerne ville have, et par andre værker af samme kunstner blev købt – og nu kan fem værker af Svend Wiig Hansen ses på VUC Syd. Samlet udgift for VUC Syd godt 200.000 kr.
Hans Jørgen Hansen tog pengene fra kunstpuljen, hed det sig, og den pulje var rimelig stor. I forbindelse med nybyggeri skal nemlig afsættes 1,5 procent til indkøb af kunst. Den eneste, der havde adgang til kunstpuljen, var Hans Jørgen Hansen, og da han havde brugt de 6,4 mio. kr., der var i puljen, fortsætte han med at bruge penge til kunst.
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har i den lange række af lovovertrædelser, der er fundet hos VUC Syd, om kunstkøb noteret, at der til VUC Syd er indkøbt kunst for 7,8 mio. kr. – 1,4 mio. kr. mere end der var afsat.
… men til Hans Jørgen Hansens ros skal siges, at han var særdeles gavmild over for sine venner!
Havkatten Calle