Figther Wing Oplevelsescenter Pressefoto
Figther Wing Oplevelsescenter Pressefoto
Kommunalvalg 2021

Venstre: Fighter Wing Oplevelsescenter

I Haderslev kommune er der årligt mange turister, da der er mange overnatningsmuligheder i form af hoteller, sommerhuse og campingpladser. Vi vil i Venstre gerne have, at turisterne skal kunne mærke, hvad der er unikt at opleve i Haderslev kommune. En af de ting der er unik for Haderslev kommune er, at forsvaret har Fighterwing liggende i Skrydstrup.

Hvert 4. år kommer der ca. 150.000 besøgende til Skrydstrup, for at se fly og opleve den verden der er omkring luftvåbnet. Denne succes skal der arbejdes videre med.

Et oplevelsescenter kan tiltrække turister hele året og være det område hvor flyspottere holder til, for at være sammen om deres interesse.

Centret kan placeres i bygningerne på ejendommen Lilholtvej 6, 6500 Vojens, hvor forsvaret har opkøbt en mælkeproduktionsejendom. Det der i dag er stalde til mælkeproduktion, vil nemt kunne indrettes til et oplevelsescenter, der ligger lige ved siden af landingsbanen, så der er udsigt til at fly letter og lander i løbet af dagen.

På den måde kan nogle af de opkøbte ejendomme få nyt liv, som vil være med et formål, der passer til placeringen.
Centret skal være for både børn, unge og voksne. Så der skal skabes oplevelser for alle. Legepladser for børn, et F16-fly som man kan komme op og sidde i. Samt prøve en simulator hvor det føles som om, man sidder i et ægte kampfly, som vil være mere for de unge og voksne.

Der skal skabes en platform, hvor flyentusiaster kan udleve deres store passion for fly, og hvor de kan følge med i livet omkring en flyvestation. Der er så gode rammer i de nuværende bygninger, så der kan skabes mulighed for at opleve at springe i faldskærm, samt opleve at blive skudt ud af et katapultsæde.

I centret skal man kunne nørde med opbygningen af fly, men også forstå historien bag forsvaret.

Forsvaret vil kunne bruge centret til at gøre unge mennesker interesseret i, at komme til at arbejde ved dem. I fremtiden skal der rekrutteres mange medarbejdere til, at få fighterwing til at fungere og oplevelsescentret kan være med til, at inspirere dem til at søge den vej. Alle skoleelever i Haderslev kommune skal have været forbi dette sted, så de ved hvad forsvaret kan tilbyde af karrieremuligheder.

Vi håber med Fighter Wing Oplevelsescenter at give nyt liv til bygningerne, at skabe gode oplevelser for vores mange turister og styrke samarbejdet mellem Flyvevåbnet og det omkringliggende samfund. Centeret kan samtidigt bruges til formidling for vores skoler og som værksted for foreninger i lokalområdet.

Vi vil udvikle forsvarsklyngen – og finansieringen skal hentes fra flyfabrikanterne til F35, der godt kan få modelnavn på forskellige bygninger og aktiviteter. Der er mange synergier mellem industri, forsvar og oplevelser. Det tror vi på.

Pressemeddelse fra
Mads Skau
Bent Kloster
Jens Friis Felber
Venstre Haderslev