Han havde en drøm, Doktor Gordon “Gordy” Klatt, da han – tilbage i 1985 – gennemførte den allerførste Stafet for Livet. Men det er tvivlsomt om han drømte så stort som virkeligheden blev.
Gordon Klatt var kræftlæge med en stærk tro på, at én mand kan gøre en forskel. Med støtte fra mange begav han sig derfor på en 24 timer lang tur – gang og løb – rundt på en atletikbane i Tacoma, Washington. Formålet var at skaffe midler til The American Cancer Society.
[media-credit name=”Gordon Klatt (i midten) tog de første skridt til Stafet for Livet i Tacoma, Washington – i USA – i 1985.” align=”alignnone” width=”300″][/media-credit]
Det blev en lang tur, men ikke ensom. Mange sluttede sig til lægen undervejs, og da regnskabet blev gjort op, kunne man sende 27.000 dollars til det gode formål, og idéen til Stafet for Livet tog form.
I dag er der Stafet for Livet – eller ‘Relay for Life’ – i 27 lande. Mellem 3,5 og 4 millioner mennesker går eller løber for den gode sag. Arrangementet varer altid i et helt døgn, som symboliserer at kampen imod sygdommen varer døgnet rundt. Der er mørke timer og der er lyse timer. Stafetten er ikke kun en kamp imod den livsfarlige sygdom. Det er også tid til at mindes dem vi mistede. Og så er det først og fremmest en fejring af livet.
[media-credit name=”De mange gultrøjede fightere sætter stafetten i gang. Foto: Peter Rasmussen” align=”alignnone” width=”300″][/media-credit]
Stafet for Livet er stor i hele verden. Den er faktisk verdens største. Og størst i verden har stafetten i Haderslev været hele to gange. Større en kæmpe millionbyer. Om den bliver det igen er uvist, og egentlig heller ikke vigtigt. Det vigtigste er den betydning den har for alle, som deltager. Og at den bliver verdens smukkeste. Det er op til os alle sammen.