Debat

Torbjørn om reduktion af udliningsordningen

Folketingsvalgkampen nærmer sig sin afgørende uge, og tilbuddene til mulige nye vælgere bliver bedre og bedre. Et af de mere bemærkelsesværdige jeg har hørt er at ”pengene skal følge borgerne.” Forstået at et barn i børnehave udløser et beløb fra stat til kommune, et barn i skole et andet og en ældre på plejehjem et tredie osv.

Skulle det gennemføres ville det betyde en gennemgribende reform af udligningssystemet, som vil ramme de fleste kommuner hårdt. Fint nok at en service som børnehave eller plejehjemsplads koster det samme på Frederiksberg som i Sønderjylland, men hvad med alt det andet?

Jeg har sammenlignet tre Sjællandske kommuner med tre Sydjyske: Frederiksberg, Hørsholm og Gentofte vs. Varde, Haderslev og Aabenraa. Ifølge Danmarks statestik har de tre Sjællandske kommuner en gennemsnitlig befolkningstæthed på 36057 indbyggere/km2 mod 58 indbyggere/km2 i de Sydjyske. Hvis man skulle lave en økonomisk løsning hvor der ”udlignes” pr indbygger vil man stille de Sjællandske kommuner særdeles godt, mens man vil aflive enhver service i de Sydjyske. Ikke nok med gennemsnitsindkomsten er væsentligt højere der, så kan man i geografisk små lommuner klare sig med få institutioner ligesom der ikke er et enormt vejnet der skal vedligeholdes, sneryddes, rabatklippes og grøfterenses. Der er cykelstier, vandløb og  arealpleje. Bare for at nævne nogle få af de mange forskelle kommunerne imelem. Det vil i mine øjne være dybt asocialt og uansvarligt, og jo ikke kun ramme Sydjylland. Står det til mig, så skal udligningsloven udvikles, så vi i hele Danmark kan tilbyde god service!

Torbjørn Fristed
Kandidat til Folketinget for Dansk Folkeparti Haderslev, Sydjyske storkreds
Østerlundvej 7, Heager
6800 Varde