Kassen fra føtex med alle grundsmagene hjælper deltagerne på Madspilsskolen til at redde måltider, når de holder aktiv efterårsferie Foto: Pressefoto
Kassen fra føtex med alle grundsmagene hjælper deltagerne på Madspilsskolen til at redde måltider, når de holder aktiv efterårsferie Foto: Pressefoto
Nyheder

Til kamp mod madspild i Haderslev

I efterårsferien kan sønderjyske familier få redskaber og inspiration til at bruge resterne i køleskabet og undgå madspild. I uge 42 byder føtex Haderslev, Too Good To Go, Arla og Arla Fonden indenfor på ’Madspildsskolen’.

Så er det med at slibe kokkekniven, smøge skåneærmerne op og støve persillehakkeren af, for når iPad’en skal slukkes og børnene aktiveres i efterferien, står der madspild på menuen.
814.000 tons mad ryger hvert år i skraldespande og containere herhjemme. Heraf bliver 247.000 tons kasseret i de danske husholdninger. Det viser Miljøstyrelsens kortlægning af Danmarks madspild, der blev offentliggjort i juni.

Dermed går alt for meget til spilde, og derfor er Too Good To Go, Arla og Arla Fonden gået sammen med føtex for at redde måltiderne og aflaste skraldespandene i Haderslev og omegn, fortæller varehuschef Palle Løgstrup, føtex Haderslev.
”I fællesskab er vi kommet langt i forhold til at begrænse madspild, men i en travl hverdag med job, familie, havearbejde, motion og madlavning er det svært hjemme i køkkenet at få brugt den sidste porre og den resterende slat fløde. I føtex Haderslev vil vi rigtig gerne hjælpe områdets familier med at lave måltider med alt godt fra køleskabet, så intet går til spilde”, siger Palle Løgstrup.

På UC-Sydi Haderslev ligger tips, fif og gode råd klar på køkkenbordet, når Madspildsskolen løber af stablen i uge 42. Sidste år blev den afholdt som testforløb i København med så stor en succes, at konceptet nu bliver udvidet til i alt fem danske byer, herunder altså Haderslev.
“Ni ud af 10 danskere vil gerne blive bedre til at undgå madspild, men de savner inspiration og idéer til, hvordan de skal gribe det an i praksis. Madspildsskolen viste sig sidste år at være en både hyggelig, lærerig og meget populær efterårsaktivitet, som gav familierne nye brugbare erfaringer og konkrete tips og tricks til at undgå madspild. Derfor har vi i år, med hjælp fra føtex, udvidet aktiviteten til flere større byer i Danmark, så endnu flere familier får mulighed for at være med,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

På Madspildsskolen vil undervisere fra Too Good To Go og Arla Fonden fylde familiernes værktøjskasser med konkrete metoder til at undgå madspild.
“Vi har lavet undersøgelser, der viser, at især børnefamilierne er udfordrede på madspildsfronten. De er motiverede for at gøre en indsats, men er udfordrede i en travl hverdag. Derfor har Madspildsskolen stort fokus på at gøre det både nemt, tidsbesparende og økonomisk fordelagtigt at lave mad af de rester og råvarer, man allerede har på lager. Det handler blandt andet om at løsrive sig fra opskrifterne og være kreativ – og det kræver faktisk ikke meget andet end et basalt kendskab til grundsmage og lidt træning. Og det får de hos os,” fortæller landechef hos Too Good To Go, Heidi Boye.
Madspildsskolen blev etableret i 2020 af Too Good To Go, Arla og Arla Fonden. Som noget nyt er føtex i år med i køkkenet. Dagligvarekæden indledte tidligere på året et omfattende samarbejde med Too Good To Go og leverer råvarerne til madspildsskolen.
Derudover forærer føtex hver familie en ‘Madspildskasse’, som familierne får til opgave at anvende i undervisningen – og som de efterfølgende får med hjem. Kassen indeholder alle grundsmagene i form af soya, æbleeddike, honning, salt og olivenolie samt en samling af 10 essentielle smagsgivere og krydderier. I køkkenet bliver kassen et værktøj til at justere smagen af maden – især i den sidste fase af madlavningen, hvor måltidet skal løftes fra godt til genialt.

Hvor og hvornår?
Madspildsskolen bliver afholdt i efterårsferien i uge 42 på UC SYD, Lembckesvej 3-7, 6100 Haderslev.
Læs mere om Madspildsskolen på madspildsskolen.dk . Her kan du også melde din familie til og dermed få fingre i den eksklusive ”Madspildskasse” fra føtex.
Du kan også henvende dig i føtex Haderslev for yderligere info.
Fakta om madspild
• I Danmark spildes årligt over 814.000 tons fødevarer (Kilde: Miljøstyrelsen)
• 2,5 milliarder tons mad går til spilde hvert år på verdensplan. Det svarer til 40% af al mad (Kilde: WFF)
• 10 procent af den globale udledning af drivhusgasser menes at kunne at kunne henføres til madspild (Kilde: WFF)
I følge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030 (Kilde: FN)