Haderslev

Skøn musik på det gamle orgel

Fredag eftermiddag byder Haderslev Domkirke på endnu en lille klassisk orgelkoncert. Koncerten begynder klokken 16.30 og rummer værker af Bach og Pachelbel.

Domorganist Henrik Skærbæk Jespersen spiller en god halv times musik på Siseby-orglet .

 

[otw_shortcode_info_box border_style=”bordered”]Siseby orglet

Orglet på pulpituret i nordre sideskib er bygget i 1819 af Jürgen Marcussen til kirken i Siseby ved Slien i Sydslesvig, hvor det var i brug i næsten 150 år. Marcussen & Søn byggede i 1968 et nyt orgel i Siseby. Det gamle blev nedtaget og derefter i 1985-86 med hjælp fra indsamlede midler restaureret og genopstillet i Domkirken af firmaet under medvirken af arkitekt m.a.a. Rolf Graae.
Sisebyorglet er det ældste bevarede, danskbyggede orgel i sin størrelse og betegnes som Marcussen-firmaets Opus 1.
Siseby-orglets facade.
Det har 8 gennemgående registre, der ved et sindrigt transmissionssystem, som firmaets grundlægger Jürgen Marcussen var den første til at anvende i det omfang, udvikler 17 stemmer, fordelt på 2 manualer og pedal. Orglet fremtræder i dag i den skikkelse, som det fik ved en mindre ombygning i 1826. Orglets pibeværk er i det store og hele intakt, og det har kun været nødvendigt at rekonstruere et enkelt register komplet. Fra koret skimtes bag gitterværket orglets store kassebælge. Denne opfindelse, der tilskrives nævnte Jürgen Marcussen, og som fik betydning for orgelbygningen i hele Europa i næsten 100 år, anvendtes for første gang i dette orgel. De nu anvendte, tilsvarende bælge er dog af noget nyere dato, nemlig fra 1871 og 1890.[/otw_shortcode_info_box]