Nyheder

Rottebekæmpelse skal være grønnere

Aftalen om at varetage rottebekæmpelse i Haderslev Kommune har været i udbud. Som en del af aftalen skal brugen af rottegift minimeres, og der skal sættes ind over for at finde årsagen til rotterne og løse det, så rotternes levemuligheder begrænses.
Fremover er det Rentokil A/S der skal bekæmpe rotter for Haderslev Kommune og firmaet Jannsen v/ Gert Jannsen, der skal føre tilsyn ved tilsynspligtige ejendomme i vinterperioden.
Udover at det er et nyt firma, der skal stå for rottebekæmpelse, er det også nye metoder, der skal i brug. Rottebekæmpelse skal nemlig fremover ske med mindre brug af gift.
”Med den nye aftale vil vi gerne opnå en mere effektiv rottebekæmpelse med mindre gift i naturen, hvor der er mindre risiko for sekundære forgiftninger af andre dyr. Vi kan se på antallet af anmeldeser, at bekæmpelse med brug af gift ikke effektivt, for antallet af anmeldelser har været meget stabilt gennem de seneste fire år”, siger Line Gammelby Juhl, der er miljømedarbejder ved Haderslev Kommune og fortsætter:
”Gift virker som en lappeløsning, der kun løser problemet i en kort periode. Hvis der ikke forebygges og sættes ind over for selve årsagen, vil rotterne efter kort tid vende tilbage. Derudover kan gift gøre rotterne resistente, så giften i sidste ende ikke virker.”
Den nye metode vil betyde ændringer for borgerne, der fremover vil opleve, at bekæmperen bruger mere tid på at gennemgå den enkelte ejendom for at finde ud af, om der er tale om rotter og hvad årsagen til rotterne er.
”Kommunens borgere og virksomheder vil nok også opleve, at der bliver stillet flere krav til renhold og sikring af ejendommen, ligesom der vil blive stillet krav om at udbedre eventuelle fejl”, siger Line Gammelby Juhl.
Den nye aftale om rottebekæmpelse er trådt i kraft 1. november 2019. Ser man rotter eller tegn på rotter, har man pligt til at anmelde det digitalt på Haderslev Kommuens hjemmeside på www.haderslev.dk.