112 nyheder

Politiet: Gode råd til de kommende dages handel

Som forbruger finder du ikke udelukkende gode tilbud, når du går rundt i butikkerne den 23. november, hvor det er Black Friday.

Det boomer også med tilbud på nettet – i forbindelse med Black Friday eller varianten Cyber Monday den 26. november – hvor du muligvis modtager mails i din indbakke og ser annoncer på nettet med varer, der bogstaveligt talt er mistænkeligt billige.

– Er der et tilbud, der er for godt til at være sandt, så er det en rigtig god idé at være skeptisk, understreger fg. vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Gode råd
Han kommer med 11 gode råd, der gør det endnu mere sikkert at købe varer på nettet:

Computer og internet
Sørg for, at din computer er opdateret med den nyeste software, og at der er antivirusprogrammer, firewall m.m. installeret.
Sørg for, at der er kodeord på din WIFI-forbindelse.
Undersøg om forbindelsen er sikker, før du betaler – det vil sige, at netbutikken skal benytte SecureCode/Verifired by Visa, og at hjemmesiden skal have en HTTPS-forbindelse.
Beskyt dine oplysninger

Oplys aldrig cpr-nummer, kontonumre og andre personlige oplysninger i mail, pr. telefon m.m.

Sikker handel
Tjek om netbutikken er e-mærket. Mærket indikerer, at det er i orden at handle der.
Betal med betalingskort eller Mobile Pay, når du køber på nettet. Brug aldrig bankoverførsel.
Tjek dine kontoudtog. Selv overførsler af små beløb, du ikke kan genkende, kan være tegn på, at dine kontooplysninger er blevet hacket.
Brug din sunde fornuft

Ser hjemmesiden troværdig ud? Er webadressen mærkelig? Er der stavefejl? Er varerne mistænkeligt billige? Er der skæve priser?
Hvilke oplysninger er der på virksomhedens hjemmeside? Er der for eksempel et CVR-nummer? (du kan tjekke nummeret på selskabsregistret cvr.dk). Er der de lovpligtige oplysninger om fortrydelsesret og virksomhedens kontaktoplysninger?
www.forbrug.dk/menu/firmatjeksager/ kan du se, om virksomheden ikke har efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.
På Nethandel #heltsikkert, www.forbrug.dk/nethandel/ som 12 myndigheder stå bag, får du det store overblik over, hvordan du agerer sikkert i forbindelse med køb på nettet.