Peter Kofod Pressefoto
Peter Kofod Pressefoto
Haderslev

Peter Kofod debatterer flygtninge i Haderslev

Tusindvis af afghanere er flygtet siden Talibans magtovertagelse i Afghanistan. EU’s medlemslande er splittede på flygtningespørgsmålet og flere lande er i gang med at sætte grænsehegn op. Er løsningen flygtningekvoter? Eller er løsningen snarere flere Frontex-vagter og samarbejde med EU’s nærområder? Debat med Peter Kofod (DF) i Haderslev tirsdag den 12. oktober.

I august indtog Taliban Afghanistans hovedstad Kabul. Siden er tusindvis flygtet mens andre tusinder stadig ihærdigt prøver at forlade landet. I august så man billeder og videoer, hvor afghanere hægtede sig fast til landingsstel og vinger på lettende fly i Kabuls lufthavn for at komme ud af landet.

Situationen skaber en ny flygtningestrøm. Også til EU. Men flere EU-lande vil ikke tage imod flere flygtninge. En del lande har allerede bygget eller er i gang med at bygge grænsehegn som værn mod flygtninge. Det er lande som Polen, Ungarn, Østrig, Slovenien, Grækenland, Cypern, Bulgarien, Litauen, Letland og Estland. Danmark sendte i starten af september blandt andet 15 kilometer pigtrådshegn til Litauen.

EU diskuterer lige nu, hvordan man skal håndtere de flygtningestrømme, der forventes. Medlemslandene kan ikke nå til enighed på flygtningespørgsmålet og dermed er det nærmest umuligt at nå frem til en fælles aftale.

EU prøver at spille på alle de tangenter, der overhovedet er, for at sikre, at de afghanere der flygter, får ordentlige forhold at leve under i de nabolande (primært Iran og Pakistan), de kommer til. Men kritikere anfører, at Taliban har brugt Pakistan som et slags refugium, hvor de har kunne regruppere og refinansiere deres styrker, når de har været under pres af NATO-styrkerne i Afghanistan. Derfor vil de, som føler sig truede af Taliban, ikke føle sig sikre der.

Er EU klar til en ny flygtningestrøm? Hvordan undgår man en ny flygtningekrise? Kan medlemslandene nå til enighed om en flygtningestrategi? Er løsningen flygtningekvoter eller er det snarere flere Frontex-vagter, grænsehegn og et styrket samarbejde med nærområderne?

Kom til debat i Haderslev med Peter Kofod, Medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

Debatten er arrangeret af Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Den foregår på Haderslev Rådhus tirsdag den 12. oktober 2021, kl. 17.00-18.30.
Arrangementet er gratis, tilmelding er nødvendigt her