Politi Arkivfoto: René Holm
Politi Arkivfoto: René Holm
112 nyheder

Pas på dig selv under Black Week

Du kan trygt benytte dig af de mange Black Week-tilbud, hvis blot du følger en række gode råd.
I denne uge er der Black Week i mange byer – et COVID-venligt alternativ til Black Friday – med adskillige tilbud i butikkerne.

Mange borgere har taget den amerikanske tradition til sig, der er blandt årets største handelsdage. I tilgift foregår en betydelig del af Black Week-handlen også på nettet.

Undgå COVID-19 og tricktyve
Men uanset hvor borgerne lægger deres penge i forbindelse med Black Week, kan de med nogle enkle tiltag gøre det til en tryg oplevelse at handle, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.

“Rigtig mange butikker er heldigvis meget opmærksomme på, hvordan kunderne kan holde afstand på grund af COVID-19. Desuden er der håndsprit ved indgangen, ligesom man skal have mundbind på”, fremhæver Chr. Østergård, der også minder borgerne om at være opmærksomme på en anden type ubuden gæst; trick- og lommetyve.
“Fordi vi er blevet bedre til at holde afstand, har trick- og lommetyve heldigvis fået dårligere arbejdsforhold. Men det er stadig en god idé at sikre sig, at ens pinkode ikke bliver afluret, når man betaler i butikkerne, og at man skal være agtpågivende, hvis nogen forsøger at distrahere en i- eller lige uden for butikken”, pointerer vicepolitiinspektøren.

Sikker e-handel
Chr. Østergård peger endvidere på, at vælger man at handle på nettet, skal man også være opmærksom på sikkerheden.
“Det gælder om at være skeptisk. Kriminelle arbejder målrettet på at efterligne de ægte Black Friday-tilbud med falske onlinebutikker, der for eksempel ligner rigtige mærkevarekæder. Og de kriminelle forsøger også at lokke kunderne til at træffe hurtige beslutninger ved slagtilbud med en meget kort frist. Men med nogle enkle tommelfingerregler kan man mindske risikoen for at blive snydt”, fastslår vicepolitiinspektøren.

Gode råd
Chr. Østergård kommer med en række gode råd i forbindelse med Black Week.

Skal du handle i butikkerne
Hold afstand, benyt håndsprit og husk mundbind, hvor det er påkrævet.
Mange butikker spreder Black Friday ud over ugen, så planlæg så vidt muligt indkøbene uden for myldretiden.
Brug inderlommen til kontanter eller kreditkort. Og kan du lyne eller lukke lommen med værdierne, så gør det.
Lad være med at have for mange kontanter på dig.
Gør det svært for nogen at aflure pinkoden, når du er ude at handle eller skal hæve kontanter i en automat. Brug en hånd til at dække over indtastningen af pinkoden og bed andre om at holde afstand. Brug kontaktløs betaling, når det er muligt.
Vær ekstra opmærksom hvis nogen støder ind i dig eller forsøger at distrahere dig – for eksempel ved at insistere på at vise dig nogle smykker, vedkommende vil sælge, eller ved at de insisterer på, at du skal hjælpe dem med at finde vej.

Skal du handle på nettet
Tjek netbutikken grundigt. Ser hjemmesiden troværdig ud? Er der stavefejl? Er varerne mistænkeligt billige?
Klik dig ind på hjemmesiden via en søgning på nettet – også selvom du falder over webshoppen via en annonce på sociale medier. På den måde undgår du at klikke på et link til en fuphjemmeside.
Hvilke oplysninger er der på virksomhedens hjemmeside? Er der for eksempel et CVR-nummer (du kan tjekke nummeret på selskabsregistret CVR.dk). Er der de lovpligtige informationer om fortrydelsesret og virksomhedens kontaktoplysninger? Er der en troværdig ”Om os”-tekst? Er virksomheden omtalt på for eksempel Facebook og på Trustpilot?
Tjek om netbutikken er e-mærket. Mærket indikerer, at det er i orden at handle der.
Betal med betalingskort og oplys kun kortoplysninger, når du køber på nettet. Brug aldrig bankoverførsel.
Oplys aldrig cpr-nummer, kontonumre og andre personlige oplysninger i mail, pr. telefon m.m.
Tjek dine kontoudtog. Selv overførsler af små beløb, du ikke kan genkende, kan være tegn på, at dine kontooplysninger er blevet hacket.
Firmatjek kan du se, om virksomheden ikke har efterlevet en afgørelse i Forbrugerklagenævnet.

Hvis uheldet er ude
Hvis du ved eller har mistanke om, at du har handlet på en fuphjemmeside, bør du kontakte din bank og spærre dit betalingskort.
Er du blevet udsat for bedrageri, så meld det til politiet på Politi.dk.
Læs mere på Sikker Digital