Tv-sketchen “90 års-fødselsdagen” får tilført en parodi på arbejdet med indstudering af forestillingen
Til de faste nytårstraditioner i Danmark og en række andre lande hører tv-genudsendelsen af “90 års-fødselsdagen”. Den kan nu også komme til at høre til de faste nytårstraditioner i Haderslev i en helt speciel udgave, der opføres af Teatret Møllen.
Vi kender den måske mest elskede sketch i den vestlige verden med to skuespillere, tjeneren James og den gamle lady, Miss Sophie. I Møllens version medvirker tre skuespillere. Tigerskindet får mæle.
Og så er vi inde på Møllens specialudgave. Den bygger naturligvis på alle de kendte elementer i tv-udgaven, men nøjes ikke med det. En forestilling på 18 minutter er ikke nok til et kræsent publikum, så derfor bliver Møllens udgave en parafrase.
Det vil sige en fri bearbejdelse af et andet og kendt værk, hvis væsentligste elementer beholdes. For fødselsdagsfesten gælder faktisk alle de elementer, der hvert år ved nytårstid kalder smil og latter frem. I tilgift sker andre ting og sager af komisk art, og det sørger bl.a. tigerskindet for. Det sker, fordi i Møllens version omkapsles den egentlige historie af en fortælling om, hvordan forestillingen er blevet skabt af skuespillerne.
Klaus Andersen er naturligvis ganske utilfreds med, at han fået mini-birollen som tigerskind, og Ole Sørensen som James og Connie Tronbjerg som Miss Sophie har også deres helt specielle meninger. De tre skuespillere støder mildt sagt sammen – og så er vi ovre i en parodi, hvilket tilfører nye komiske situationer.
Der er den sandhedskerne i parodien, at det er velkendt, at jalousi og intriger også er en del af teatrets verden. Det gælder nu i virkeligheden ikke synderligt for Møllens mandskab, der er sammentømret efter mange års samarbejde, men forskellige holdninger brydes naturligvis – og her sket det i et vildt overspil.
“90 års-fødselsdagen” er en nytårsgave til Møllens eget publikum. Forestillingen opføres kun i Haderslev, og hele ensemblet består af Møllens egne folk. Dramatiseringen er foretaget af husdramatiker Brian Wind-Hansen, og instruktionen står Rasmus Ask Aagaard-Andersen for. Han er Møllens hus-instruktør og instruerede bl.a. også gigantsucceserne “En mand, der hedder Ove” og senest “Haabet”.
Fødselsdagsfesten opføres to gange hver eftermiddag 29.-31. december. Bliver forestillingen det boblende festfyrværkeri af komisk underholdning, som der er lagt op til, vil en ny tradition være født.
Indsendt af Carl Skøtt “Havkatten Calle”