Kultur

Læs borgmesterens nytårstale her

Borgmester H.P.Geil (V) var forleden vært ved den årlige ‘nytårskur’. Her er hans tale til de mange gæster fra erhvervslivet, foreningslivet, myndigheder, organisationer mv…

Kære gæster

På vegne af Haderslev Kommune og Haderslev Erhvervsråd er det mig en stor fornøjelse at byde velkommen til Årets Nytårskur 2018 på Gram Slot. En særlig velkomst skal lyde til dem, der er med første gang og tænker, hvad sker der mon her, og hvordan går man.

Ja, I kan tage det helt roligt, slappe af, nyde den gode mad og nyde hinandens selskab, hilse på sidemanden, kigge på navneskiltet og spørge ind til på god sønderjysk maner, hvad laver du, og kniber det, så snak om vejret – som Lars Fahrendorff fra JydskeVestkysten skrev i en leder.

Og I kan nyde den Holstenske Lade, som for 10 år siden var en kornlade, og som er beviset på, at privat initiativ kombineret med samarbejde med kommunen og staten skaber resultater i form af 100.000 gæster årligt.

Jeg plejer ved denne lejlighed kort og godt at kigge lidt tilbage på året, der gik og i særdeleshed kigge fremad på, hvad der kommer til at ske i 2018. Og 2017 har været et travlt år, noget er mere synligt end andre ting, men aldrig har der været så mange byggekraner i kommunen som i 2017 – lille Shanghai døbte jeg det, da jeg en dag kørte rundt på en af mine ture i kommunen.

Byggeri af Sundhedshuset, Aldi, Burger King, Kosmorama, Netto, Rema, Lidl i Vojens, Motorikcenter i Gram, Varbergparken, Sydbyen på Aabenraavej og Kløften Park på Åstrupvej. Vedtagelsen af Masterplanen for Jomfrustien i juni medførte indvielse af den nye Supercykelsti fra Havnen til Nørregade. Cykelsti fra Over Jerstal til Vedsted, Øsby til Starup, Sandjernet til Simmerstedvej. Alle med stor deltagelse af de cyklende borgere, som nu flittigt benytter de nye stier – også når der ikke er øl, vand og kager.

Vi så også et hav af byggerier i privat regi og indgåelse af nye lejemål og køb af tomme bygninger: Lampe i Steel Team, Prime Cargo i LM Glasfiber begge i Hammelev og udflytning fra Sveriges vej af Arkils domicil også lige i nabolaget. 32 solgte grunde til beboelse og syv til sommerhuse , så nye kvarterer dukker op i landskabet.
2017 var året, hvor Flyvestation Skrydstrup blev indskrevet i forsvarsforliget om indgåelse af historiens største investering i 27 F35 fly til samlet 60 milliarder, og en direkte investering i Skrydstrup på 650 millioner, som derved udgår kommunens største enkeltarbejdsplads med omkring 900 ansatte.

I kølvandet på den beslutning er det kommet frem, at F35 larmer mere end F16. Det er jo regering og folketinget, og de har således opgaven med at sørge for, at når flyene kan operere i luften og på jorden ved Skrydstrup. Og jeg er sikker på, at det vil man bestræbe sig på at opfylde, og netop fordi det er en såkaldt anlægslov, der bliver vedtaget, kan regeringen udbetale erstatning eller ekspropriere ejendomme, hvis det bliver nødvendigt, så de borgere, der kommer indenfor støjgrænserne bliver behandlet ordenligt. Nøjagtig som ved motorvejsinvesteringer, dobbeltspor til jernbanen og øvrige offentlige investeringer til gavn for almenvellet. Men på nuværende stadie er det kun beregninger der er foretaget, og om der bliver en kontrolflyvning med F35 og F16 i området indenfor de næste par år, ved jeg ikke. Det er gjort i Holland, og der kunne beboerne ikke kende forskel på lyden fra de to fly.

Et samlet byråd har bakket op om placeringen af F35 i Skrydstrup, og vi har netop fået opbakning fra Udviklingsråd Sønderjylland og fra Trekantområdet. Så der er politisk opbakning til F35, men jeg forventer også, at regeringen i dialog med kommunen, behandler borgerne, der kommer i klemme på en god måde. Der bliver indbudt til borgermøde igen i januar, og på H.C. Schmidts foranledning kommer forsvarsministeren til Skrydstrup i januar.

Forsvarsforliget er jo ikke vedtaget endeligt, men Haderslev Kaserne er bevaret, måske ikke med det samme indhold, men kasernen er ikke lukningstruet, ligesom Slesvigske Musikkorps heller ikke er det.
Tak til Kasernens Venner og alle i byrådet, der stod bag denne kamp, hjemme og på Christiansborg.

Sidst på året fik vi bekræftet, at vi får 80 yderligere arbejdspladser til SKAT , så vi kommer op på 250 i alt.

Og endnu mere glædeligt, var at UC Syd fik uddannelsen i Skat placeret i Haderslev og en bachelor i administration også – tak til bestyrelsen og direktionen på UC Syd og MF Jesper Petersen for godt benarbejde. Som dronningen sagde i sin tale, der bliver brug for det hele og for os alle.

Opsvinget er også nået til Haderslev Kommune. Det startede jo i 2017 og netop derfor er det vigtigt, at I fra erhvervslivet sammen med kommunen går hånd i hånd i arbejdet på at få nogle af vores borgere i arbejde, som vi i dag har på offentlig forsørgelse. Mange mennesker er kommet til Danmark for at arbejde her. Dem har vi tidligere haft brug for, og det har vi stadig. Det kan være medarbejdere i landbruget, på hoteller og restauranter eller højt specialiserede forskere, hvis viden, der er behov for.

Jeg vil sammen med Haderslev Erhvervsråd og Udvalget for Beskæftigelse og Integration gøre en særlig indsats her i foråret for at anskueliggøre, at vi også i Haderslev har en gruppe, der kan gøre en større indsats for deres offentlige indtjening end på integrationsydelse eller kontanthjælp, en indsats som giver dem en større og bedre social platform, ved at tage et arbejde hos jer uanset timeantallet.

Vi kan ikke klare den opgave alene. Til gengæld kan jeg love, at de penge, vi sparer ved at få borgerne i beskæftigelse kommer til at kunne forøge indsatsen på kommunens kerneområder som børnepasning, skoler og ældrepleje.

Vi har p.t. små 900 på kontanthjælp, heraf 400 mellem 18 og 30 år. Hver gang vi kan få en borger i arbejde, kan vi hente 100.000, så hvis 200 kommer i beskæftigelse, så vil der være 20 millioner mere til at udbygge kerneområderne med. Og I kommer til at mangle arbejdskraft, hvis I ikke allerede gør det, og I kan vælge at stjæle fra hinanden, ved at sætte timelønnen op, eller også tage det lange seje træk, at oplære nogle nye måske med et andet efternavn end Hansen eller Jensen, eller få en ung dansk kontanthjælpsmodtager i sving og give et skub på vejen.

Jeg vil også gøre opmærksom på, at vi i samarbejde med skolerne og Haderslev Erhvervsråd, Trekantområdet er med i projektet Industrien som Karrierevej. Virksomhederne adopterer her en skoleklasse og børnene oplever, at industriarbejdspladser er andet end beskidte kedeldragter. Der har været stor interesse fra virksomhederne og skolerne, så stor tak til de virksomheder som allerede er med i ordningen, der er plads til flere.

Udvalget for Børn og Familier har besluttet, at næste projekt er håndværkstalenterne, praktisk talenter i junioruniverserne. Så interessen for andet end boglige fag skærpes så tidligt som muligt.
Og med Dronningens ord, mennesker er forskellige og Danmark har brug for forskellige mennesker med hver deres evner og talenter. Den ene er talknuser, den anden forstår sig på teknik . En er god til at få kunder i butikken eller kan få en forretning op at stå. Det ene er ikke finere eller bedre end den anden.

Og alle de gode tiltag, som vi har lavet i samarbejde med Haderslev Erhvervsråd, har økonomiudvalget nu sagt ja til at udfolde i en kampagne, for at fortælle om fortræffelighederne ved at bo i Haderslev Kommune og flytte hertil. Overskriften for kampagnen er: Aktive med hjerte og vilje!

Og hvorfor kommer kampagnen først nu? Jeg vil være sikker på, at kommunens organisation kunne stå inde for det budskab, vi sender ud, at det kan vi leve op til – og det kan vi. I Dansk Industris undersøgelse af erhvervsklimaet er vi nr. 1 i Sønderjylland. Stafet for livet har endnu engang sørget for hjertevarme som Verdens største stafet. Vojens Høtte og Pinsemærken i Gram er en del af kommunens DNA.
Sportslige højdepunkter har måske knebet lidt med i 2017, men vi sluttede i top seks i superligaen med tilskuerrekord, og med ishockeydelen er vi Sønderjyllands førende sportskommune.

Hvad bringer det nye år?

Vi laver spadestik til ny skole i Sydbyen til 123 millioner.
Rundkørsel Omfartsvejen Chr. X vej til små 12 millioner.
3 millioner til cykelstier, hvoraf vi har fået 4.6 millioner til Over Jerstal til Vojens som særtilskud.
Bymidte strategi, så vi fastholder liv i bymidten i Haderslev.
Et tilskud til Handelslivet på 400.000 til aktiviteter, så det giver liv i de 3 centerbyer.
Spildevandsplaner, en ny Genbrugsplads i Haderslev.
Jomfrustiprojektet starter med kloaksanering på Bygnaf .
Indvielse af Kosmorama i maj med Star Wars.
Udvidelse af Sydbank Park med projektbeskrivelse.
Ny dambåd søsættes i påsken med stor opbakning fra private, virksomheder og i særdeleshed fra Arkil, som har bevilget anlægsbroerne som gave i forbindelse med deres 75 års jubilæum.
Destination Sønderjylland booster turismen i 2018, som den største campingpladskommune i Danmark. Her er der kun vejret, der kan ødelægge succesen.
ACE Denmark projektet med flyvedligeholdelse bliver sat i gang.
At fra første januar i år er byggegebyret slettet på byggetilladelser til private og til erhvervslivet. Så nu er der ingen undskyldning for ikke at tage gamle planer op og skuffen og realisere dem, så vi kan fastholde den gode udvikling vi har i Haderslev.
Kommunen kan ikke trække hele læsset alene. Og vi er klar med vores bosætningskoordinator, som samarbejder med virksomhederne, når I får nye ansatte, der ønsker at etablere sig i Haderslev Kommune.
Vi får brune motorvejsskilte i 2018 med Haderslev Reformationsstad og Tørning Mølle.
Og så får I alle sammen en ny kommunalbestyrelse med mig i spidsen endnu en gang. Det er jeg glad og stolt over, og der er lagt op til et bredt samarbejde med mindst 27 af de 31 byrådsmedlemmer, så at vi ikke bruger tiden på politisk fnidder, men skaber rammer og planer i enighed, så borgerne kan regne med politisk opbakning , når ideerne skal realiseres.
Jeg håber for et godt år for alle i erhvervslivet og, at landbruget holder priserne på deres varer, at turismen må nå nye højder og alle borgere vil være gode ambassadører for vores kommune.

Og så vil jeg slutte med igen at citere Dronningen:
– Det er vigtigt med oplevelser, der taler til vores sanser, noget der befrugter vores fantasi, som nærer tanken og kan gøre vores verden større. Det er slet ikke så unyttigt endda. Alt dette kan man få, hvis man bor i Haderslev Kommune, mulighedernes kommune.

Stor tak til bestyrelsen i Haderslev Erhvervsråd med Christian Skovfoged i spidsen og til Gert Helenius som daglig leder i spidsen for jeres team, og tak til kommunens ledelse med Willy Feddersen i spidsen for 4500 medarbejdere.

Godt Nytår!

Borgmester HP Geil