112 nyheder

Lad ikke huset være alene hjemme i påsken

Selv om antallet af indbrud i danske hjem er faldende, er påsken højsæson for indbrud. Og indbrudstyvene glæder sig til at have helt optimale arbejdsforhold. Mange huse står nemlig gabende tomme og sender et klart signal til indbrudstyven om, at her er fred og ingen fare – helt perfekte forhold for indbrudstyve.
Vi har haft en boom af tyveri af PH-lamper, så PH-lampe eller Ipad’en i vinduet gør dit hus endnu mere interessant. Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Stil de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra. Har du noget, du holder af, må du selv passe godt på det! Hvem skulle ellers! Frist ikke svage sjæle, siger et gammelt ordsprog!

Hvilke signaler sender dit hus?
Ser dit hus tomt og mørkt ud, når du ikke er hjemme, frister det indbrudstyve over evne. Få naboerne til at parkere en bil i indkørslen, tømme postkassen eller bruge din skraldespand, så bliver tyven i tvivl, om du er hjemme eller ej. Dit hus skal se beboet ud.
Prøv at gå ud på gaden og se hvilke signaler dit hus sender, når du er hjemme – også om aftenen. De samme signaler skal dit hus sende, når huset er alene hjemme, fortæller specialkonsulent Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive sekretariat.

Sig ”hej” til indbrudstyven
Sig ’hej’ til fremmede i gaden Bliver du hjemme i påskeferien, kan du som god nabohjælper hjælpe dine bortrejste naboer ved at sige ”hej”, hvis du møder nogen i dit nabolag, som du ikke kender. Det gør tyven nervøs, at han bliver set.
Du og dine naboer kan med fordel allerede i dag tilmelde jer Nabohjælp. Her får I hjælp til, hvordan I gør det mere bøvlet og risikabelt at være indbrudstyv. Nabohjælp reducerer indbrud mellem 16 og 26 procent. Der er derfor al mulig grund til at få gjort alvor af at få etableret Nabohjælp, hvor dem, der er hjemme, skærper opmærksomheden over for mistænkelige personer på vejen. Læs mere påwww.nabohjælp.dk

Sikring af huset
God belysning ved indgangen/indkørslen med et tænd/sluk-lys kan være med til at holde indbrudstyvene på afstand. Husk altid at låse dørene og tjek at vindueshasper i hele huset er i ordentlig stand. Luk alle vinduer, inden du forlader hjemmet. Sæt gerne tænd/sluk ure på nogle lamper og på køkkenradioen. Køb evt. et fake-tv og hav det kørende i et rum.
Lad ikke stiger og værktøj stå fremme på din grund. Lås dem gerne inde, så tyven ikke kan bruge dem under sit indbrud.
Og er dit hus så stærkt – især døre og vinduer – at det kan modstå forsøg på indbrud med tyvens standardværktøj, som er en 7 mm skruetrækker eller et lille koben, fravælger tyven dit hus, viser hollandske erfaringer.

Facebook
Reklamer heller ikke med påskeferien på Facebook eller andre sociale medier. For ferien er først rigtig god, når du er hjemme igen i din bolig, der står, som da du forlod den, og Ipad’en og PH lampen stadig er på sin plads – og ikke er blevet stjålet. Så kan du fortælle den digitale omgangskreds om alle de spændende eksotiske påskeferie-oplevelser.
Køb af hælervarer skaber flere indbrud
Esbjerg kommune og Syd- og Sønderjyllands Politi har sammen arbejdet for at få danskerne til at stoppe med at købe stjålne varer. Se mere på www.stop-e-hæleri.dk. Hvis der ikke er noget marked at afsætte på, bliver der heller ikke begået indbrud. Så helt lavpraktisk vil der ikke være ret mange indbrud, hvis danskerne ikke købte stjålne varer, da hæleri og indbrud hænger sammen som ærtehalm, slutter Christian Østergård.

 

Fortæl om mistænkelige køretøjer og personer
Syd- og Sønderjyllands Politi vil gerne have alle, der tager på påskeferie, men også alle, der bliver hjemme, til at gøre en ekstra indsats for at begrænse indbrud i påsken. Ser du mistænkelige personer eller køretøjer, så kontakt politiet døgnet rundt på telefon 1-1-4. I hastende tilfælde 1-1-2.