Debat

Klumme: Husk Høtte når du fester

Vojens er ikke som Vojens var en gang. Hvis vi skruer tiden nogle årtier tilbage var antallet af specialbutikker i byen kolossalt. Det gjorde ikke noget at byen er en ‘cowboy-by’ – en by med én meget lang hovedgade – for de mange butikker kunne fylde byen ud.

Det var tiden før lukningen af Brdr. Gram og siden slagteriet. Samt tiden før internettet, grænsehandlen og storcentre ændrede vores handelsmønster. Der var liv i byen den gang – og mange til at holde liv i den.

Vi bor stadig lige så mange mennesker i byen. I dag er en stor del af vores handel flyttet ud af byen, og det er et stort projekt at fylde de mange tomme butikker. Og den handelsstand, som tidligere stod bag en lang række spændende og sjove tiltag hen over året, har mistet fordums styrke. Det er vist det man kalder ‘tidernes skiften’.

Nogle ting har vi dog stadig tilbage fra den tid. Vi har vores Høtte-fest, og også den har været under forandring. I ‘gamle dage’ var byen fyldt med høtteaktiviteter. Høtte lørdag var én lang rejse op og ned af den lange gade – fra aktivitet til aktivitet – imens der var tid til at skåle med venner og naboer, som var på samme tur. Mange kunne tjene en skilling ved at sælge vådt og tørt til de mange ‘rejsende’.

For os i Vojens er høtten en del af vores identitet. Uden vores ishockey og vores høtte ville vi bare være en ‘almindelig’ småkedelig by, og det gider vi ikke. Og derfor er det da også blevet en folkeopgave i Vojens at bevare høtten. Høtten i fjor viste at Vojens godt kan beholde sin Høtte, hvis man står sammen om den.

I Vojens hører alt hvad der foregår i uge 34 under begrebet ‘Høtte’. Så ligemeget hvad man deltager i, så har man været til Høtte. Hurra for det – sådan må det meget gerne blive ved at være. Dog skal vi alle huske på én vigtig ting. Det som driver Høtten – altså fodboldklubben og alle de frivillige – og dem med den økonomiske risiko – holder til på festpladsen. Derfor er det livsnødvendigt at vi alle husker også at feste der. Uden Høtte-festen på pladsen er der ingen Høtte i Vojens. Og derfor næppe heller de aktiviteter, som findes rundt omkring i bylivet.

Så kære Høtte-glade mennesker: Rigtig god Høtte fest til jer alle. Husk at holde en stor del af jeres fest indenfor hegnet. Så har vi også en fest i fremtiden!